Frații Micula, oamenii de casă ai PNL, milioane din coronavirus

0
2837

Sorina Matei a dezvăluit pe siteul său Presa Curată că frații Micula, cunoscuți în trecut drept sponsori ai PNL, fac afaceri din criza coronavirusului. Au crescut cu 75% prețul alcoolului sanitar.

DEZVĂLUIRILE PRESA CURATĂ:

„AFACERI” de COVID-19. Fraţii Micula au crescut cu peste 75% preţul ALCOOLULUI SANITAR, BIOCID UNIVERSAL, în România

În loc de introducere, nişte fapte cronologice

Era 11 martie 2020. Acum 2 săptămâni. Era într-o miercuri. Organizaţia Mondială a Sănătăţii declară în acea zi noul coronavirus pandemie. Poate afecta orice teritorii de pe glob.

Pe 12 martie 2020, la 24 de ore după anunţul OMS, Scandic Distilleries din concernul fraţilor Micula, pe la 16.35, îşi schimbă fotografia de copertă de pe pagina de Facebook. Reapare Mona.

Protejaţi-vă întreaga familie! Biocid universal de uz extern”, scrie cu litere de-o şchioapă şi în culori. Să înţeleagă şi să vadă toată lumea.

„Utilizaţi-l cu încredere, mai ales în perioadele gripelor sezoniere, pentru dezinfectarea mâinilor şi a obiectelor!”

La 16.40, Scandic Distilleries spunea pe contul său oficial că „alcoolul Sanitar Mona este un produs biocid, fiind avizat ca atare de Ministerul Sănătății prin avizul nr. 2467BIO/01/12.24 și menționat în REGISTRUL NATIONAL AL PRODUSELOR BIOCIDE, pe care îl puteți descărca de pe site-ul Ministerului Sănătății accesând link-ul…”

Pe 14 martie 2020, sâmbătă, în România aflată în plină criză, este votat din nou Guvernul Ludovic Orban iar preşedintele Klaus Iohannis anunţă de la Palatul Cotroceni că luni, 16 martie 2020, România va intra în stare de urgenţă.

Ceea ce s-a şi întâmplat

Mergem înapoi cu o săptămână şi o zi. 3 martie 2020: Spirtul Mona costa la jumătate de litru- 5,78 de lei la distribuitorul şi productătorul Micula

Pe 3 martie 2020, într-o marţi, cu doar o săptămână şi o zi înaintea pandemiei de nou coronavirus declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, SC Transilvania General Import Export SRL, firma de distribuţie din Oradea a concernului fraţilor Micula vindea în magazinele din România acelaşi spirt Mona.

Alcoolul sanitar Mona, biocid universal, produs de Scandic Distilleries, adică tot de fraţii Micula, costa însă fără TVA 4,86 de lei la sticluţă de 0,5 litri, cu concentraţie de 70% etanol.

Cu tot cu TVA, sticluţa de jumătate de litru costa pe 3 martie 5, 783 de lei la distribuitorul şi producătorul Micula.

Sticluţele aveau ştanţa firmei.

+

Stare de urgenţă, ziua a 4-a. 19 martie 2020: Spirtul Mona costa la jumătate de litru- 10,115  de lei la distribuitorul şi producătoul Micula. Ba chiar mai mult!

Pe 19 martie 2020, acelaşi distribuitor SC Transilvania General Import Export SRL, al aceluiaşi producător, SC Scandic Distilleries SA, al aceluiaşi concern al fraţilor Micula, vine în magazinele din România cu alte preţuri pentru spirtul Mona.

Sticluţa la jumătate de litru de alcool sanitar Mona nu mai costa nici 4, 86 de lei, ci 8,50 de lei.

Cu 3,46 de lei mai mult.

Cu tot cu TVA, aceeaşi sticlă de alcool sanitar Mona, la 0,5 litri, cu concentraţie de 70% etanol, costa deja 10,115 lei la distribuitor.

Cu 75% mai mult. Aproape dublu.

Pe factură, apare scris cu pixul şi cu semnătua chiar un preţ mai mare.

13,50 pe sticluţa de jumătate de litru care era 4,86 de lei.

Creştere de 177%.

Pentru sticluţa mai mică, de 0,2 litri, preţul sărise în doar 24 de ore la 8,50 de lei, de la 5,50 de lei.

Asta în condiţiile în care alcoolul sanitar fusese deja îmbuteliat. Sticluţa mică pe 14 martie 2020, şi sticluţa mare pe 16 martie 2020. Aşa cum scrie şi pe ele.

Furnizorul şi producătorul – acelaşi- mărise preţul chiar şi după emiterea facturii, moment care se petrecuse cu o zi înainte, pe 18 martie 2020.

Oamenii îşi fac cruce.

Cum se poate întâmpla aşa ceva?

România era în a 4-a zi de stare de urgenţă.

Ca să vândă oamenilor, comercianţii au fost nevoiţi să cumpere totul la preţuri mărite de mai multe ori.

+

Pe 19 Martie. Sticlele de spirt de 0,5 cu preţ mărit NU sunt şanţate, sticuţele mai mici, de doar 0,2 litri, tot cu preţ mărit, sunt ştanţate

„Problemele” cu spirtul Mona însă nu se opresc.

După ce că au venit de la distribuitorul şi producătorul Micula la preţuri duble, sticlele au şi „probleme”.

Cele de jumătate de litru sunt îmbueliate în flacoane PET fără ştanţa producătorului, cele la 0,2 litri sunt în flacoane PET ştanţate.

Oamenii oricum cumpără, că au nevoie de produse dezinfectante în timpul pandemiei de nou coronavirus.

Ca să încerce să stea în viaţă. Întregi.

Însă unii clienţi, atenţi acum la etichete, conţinut, marcaje şi produse, care au cumpărat iniţial spirtul la 0,5 litri, se uită pe internet, şi văd „problema”.

Un alcool sanitar original este ştanţat, dar ce cumpăraseră ei din magazine nu era ştanţat, chiar dacă îl adusese acelaşi producător şi acelaşi distribuitor.

Câţiva oameni vin şi returnează spirtul. Nu aveau nicio garanţie că este original, chiar şi la preţ aproape dublu.

La o adică, sticla simplă, neştanţată, de 0,5 litri, nu e aceeaşi cu cea companiei producătoare care este şanţată.

Culmea, sticluţele mici, de 0,2 litri, şi ele cu preţ mărit, sunt în continuare ştanţate şi oferite de producător şi distribuitor în aceeaşi zi.  

Producătorul şi distribuitorul ar susţine că ar fi rămas fără sticle. Şi n-a mai avut timp să le ştanţeze fix pe cele mari, care se vând mai repede.

+

Firma distribuitoare este a familiei Micula, firma producătoare este a familiei Micula

Firmele au venituri de 128,5 de milioane de euro şi, respectiv, de 21,8 milioane de euro pe 2018.

SC Transilvania General Import Export SRL, firma care distribuie spirtul Mona, este înfiinţată în Mai 1991, în Oradea, Bihor, iar potrivit datelor oficiale administrator era Călin Micula.

Firma are ca principală activitate declarată comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun.

Datele oficiale de la ministerul de Finanţe arată că distribuitorul SC Transilvania General Import Export are un număr mediu de 2038 de salariaţi, iar în 2018 a avut o cifră de afaceri de 127 de milioane de euro, venituri totale de 128,5 milioane de euro, şi o pierdere netă de doar 172.910 euro. Datele arată că firma distribuitoare a lui Micula are multe datorii de recuperat de la firme insolvente.

Potrivit amosnews, în 2003, „datoriile imperiului fraţilor Micula” erau uriaşe. Transilvania General Import Export SRL avea datorii către stat de 1.702. 444. 735.000 lei iar Scandic Distilleries SA de 508.287. 507.000 lei. Acum firmele nu mai apar cu datorii la bugetul de stat.

SC Transilvania General Import Export SRL, firma care distribuie spirtul Mona, este partener al SC Scandic Distilleries SA, firma producătoare a spirtului, înfiinţată în 2000, ca societate pe acţiuni, tot de fraţii Micula.

În 2002, datele Monitorului Oficial arătau că în SC Scandic Distilleries SA, Ioan Micula avea 48,13% din capitalul social şi Viorel Micula avea 48,13%, restul acţiunilor şi capitalului social fiind deţinute tot de firmele lor: SC Stroh Transilvania SA, SC European Drinks SA, SC Rieni Drinks SA, SC Intermark SRL.

SC Scandic Distilleries SA, firma producătoare a spirtului Mona, care are ca principală activitate distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, are 288 de salariaţi declaraţi la Ministerul de Finanţe, are o cifră de afaceri netă declarată în 2018 de 19,9 milioane de euro, venituri totale de 21,8 milioane de euro pe acelaşi an, şi un profit net declarat de doar 43.339 de euro.

De cum deschizi siteul Scandic Distilleries, pe timp de COVID-19, acum te întâmpină spirtul Mona.

Şi la prezentare, „despre noi”, fraţii Ioan şi Viorel Micula.

La Scandic Distilleries „avem un cult al calităţii şi un infinit respect pentru consumatorii noştri în tot ceea ce facem”, stă scris sub testimonialele fraţilor Micula.

Scandic Distilleries îşi datorează claritatea viziunii unei echipe manageriale de excepţie, care, împreună cu o echipă de angajaţi calificaţi şi experimentaţi, se îndreaptă spre un viitor sigur.

Doi fraţi au deschis acest drum – Ioan şi Viorel Micula – ducând cu mândrie România înainteÎmpreună, ei conduc mai multe afaceri în România, având grijă ca fiecare să devină un succes răsunător”.

+

Cătălin Micula, 8 ani a fost deputat PNL. România a plătit 300 de milioane de dolari fraţilor Micula în decembrie 2019. În martie 2020, fraţii Micula au pierdut un alt proces în care cereau alte 9 miliarde de lei statului român

Cătălin Micula, vărul fraţilor Micula, director general al SC Transilvania General Import Export SRL Oradea, sucursala Bucureşti în perioada 1993-2000,

a fost şi deputat PNL. Timp de 8 ani, 2 mandate. Om bogat, după 2008, n-a mai candidat.

Călin, tot de la TGIE, potrivit ebihoreanul.ro, este fratele său.

În 2006, Cătălin Micula, deputat pe atunci, a fost ales chiar şeful PNL Sălaj, potrivit relatărilor presei.

În decembrie 2019, imediat după ce-a preluat conducerea executivului, Guvernul Ludovic Orban a anunţat că le va plăti 300 de milioane de dolari fraţilor Micula, astfel încât Romatsa- regia care dirijează traficul aerian în România- să nu fie blocată. Suma transferată de români către fraţii Micula a fost de 912,5 milioane de lei, banii au fost luaţi din fondul de rezervă al Guvernului, în urma câştigării de către aceştia a unui proces internaţional de arbitraj la ICSID în 2013, şi definitiv în 2016.

În martie 2020, Tribunalul de arbitraj de pe lângă Banca Mondială a respins alte pretenţii ale fraţilor Viorel şi Ioan Micula, care solicitau statului român peste 9 miliarde de lei despăgubiri într-un proces separat.

Premierul Ludovic Orban anunţă de 1 lună plafonarea preţurilor produselor sanitare necesare tuturor românilor dar nu o face. Majoritatea Guvernelor lumii au luat deja aceste măsuri.

Pe 27 februarie 2020, la începutul crizei provocate de noul coronavirus, premierul Ludovic Orban declara: „Am vorbit cu preşedintele Consiliului Concurenţei – să vă gândiţi dacă este necesar, pentru că am văzut că e o tendinţă de speculă -, putem plafona pe o perioadă de 3 până la 6 luni preţul la toate materialele, echipamentele care se vând către populaţie. (…) Consiliul Concurenţei va susţine”.

Şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus că este oportună plafonarea preţului unor produse: „Consider că este oportun să facem acest lucru, mai ales că unele ţări din jur au luat aceste măsuri”.

Pe 15 martie 2020, premierul Ludovic Orban a reluat ideea: „O altă măsură care este posibilă a fi luată – sigur, va fi luată numai după un studiu foarte atent – este măsura de a limita creșterile prețurilor la medicamente şi la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de față, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse și există această posibilitate de a plafona prețurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măști, cum sunt mănuși, echipamente de protecție, dezinfectanți, biocide și alte categorii de produse. (…) Când va fi necesar să plafonăm prețurile la produse, la medicamente, la echipamente, o vom face. Din analiza evoluției prețurilor nu a existat o creștere care să indice tendinţa speculativă. E adevărat că în ultimele două-trei zile există o tendință de creștere. Dacă va fi necesar, o vom face”.

Baza legală pentru plafonări de preţuri este legea Concurenţei nr. 21, din 10 aprilie 1996, articolele 2, 3 şi 4.

http://www.consiliulconcurentei.ro/uploads/docs/concurenta/LEGEA_CONCURENTEI_Nr_21.pdf

 „Pentru sectoare economice determinate și în împrejurări excepționale, precum: situații de criză, dezechilibru major între cerere și ofertă și disfuncționalitate evidentă a pieței, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.”

Înainte şi după ultimele declaraţii ale premierului Ludovic Orban privind plafonarea preţurilor şi tendinţa speculativă întâlnită la produsele sanitare necesare populaţiei, concernul fraţilor Micula producea şi distribuia românilor alcoolul sanitar Mona, biocid universal, ştanţat şi ne-ştanţat la preţuri de 75%-177% mai mari.