Parisul va avea o abordare de toleranţă zero faţă de Regatul Unit şi va bloca accesul ambarcaţiunilor de pescuit britanice până când Franţa va primi licenţele necesare pentru pescarii săi, în disputa post-Brexit, a afirmat joi ministrul francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit Reuters.
”Susţin faptul că am continuat dialogul până acum, avem jumătate din licenţele de pescuit astăzi, dar acest lucru nu este suficient şi acceptabil”, a declarat Clement Beaune pentru postul CNews TV.
”Aşadar, acum trebuie să adoptăm un limbaj de forţă întrucât se pare că este singurul lucru pe care îl înţelege acest guvern britanic”, a adăugat ministrul francez.
La rândul său, ministrul francez pentru afaceri maritime Annick Girardin a spus că măsurile de retorsiune anunţate ”pentru a apăra drepturile pescarilor francezi” nu înseamnă ”un război, ci o luptă” pentru a constrânge Regatul Unit să respecte acordul post-Brexit.
”Nu este un război, ci o luptă. Pescarii francezi au drepturi. A fost un acord de semnat, noi trebuie să aplicăm acest acord. Avem drepturi de pescuit, trebuie să le apărăm şi le apărăm”, a declarat ministrul Girardin pentru RTL.
Franţa a anunţat miercuri că în absenţa progreselor în acest dosar, începând din 2 noiembrie se va aplica un prim set de măsuri: interdicţia debarcării mărfurilor pescarilor britanici în toate porturile franceze, o consolidare a controalelor vamale, sanitare şi de securitate asupra navelor britanice şi un control al camioanelor care se deplasează către şi dinspre Regatul Unit, în special la Calais.
Guvernul de la Londra a calificat miercuri seară aceste măsuri drept ”disproporţionate” şi a avertizat că ele vor face obiectul ”unui răspuns adecvat şi calibrat”. Reacţia este ”dezamăgitoare şi disproporţionată şi nu este ceea ce ne-am aştepta de la un aliat şi partener apropiat”, a deplâns executivul britanic.
Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la finalul lui 2020 între Londra şi Uniunea Europeană, prevede că pescarii europeni pot continua să lucreze în unele părţi ale apelor britanice cu condiţia de a face dovada că pescuiau acolo şi înainte. Însă acum între francezi şi britanici există divergenţe legate de natura şi amploarea documentelor justificative.
În zonele de pescuit încă disputate (zone de 6-12 mile marine de coastele britanice şi de insulele anglo-normande), autorităţile de la Londra şi din insula Jersey au acordat puţin peste 210 de licenţe definitive, iar Parisul a solicitat încă 200.