spot_img
23.3 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizePetre Daea anunță că vine criza alimentară peste România

Petre Daea anunță că vine criza alimentară peste România

-

România s-ar putea confrunta cu o criză alimentară în condiţiile în care creşterea preţurilor la inputurile folosite în agricultură, de la simplu la cvadruplu şi mai mult, pune piedici serioase agricultorilor şi lucrătorilor din industria alimentară, consideră fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea.

- Reclama -

„Criza alimentară bate la uşă! Nu-mi plac abordările nihiliste şi nici afirmaţiile apocaliptice! Dar, din nefericire, se întrezăreşte germenul crizei alimentare. Să mă explic: creşterea preţurilor la inputurile folosite în agricultura, de la simplu la cvadruplu şi, mai mult, pune piedici serioase agricultorilor şi lucrătorilor din industria alimentară”, a scris joi pe Facebook Petre Daea.

Potrivit acestuia, la îngrăşăminte, preţul azotatului de amoniu a crescut de la 900 lei la 3.920 lei /ton. Tot în creştere sunt şi preţurile la insectofungicide, motorină, utilajele agricole, piese de schimb şi serviciile pentru toate acestea. Pe de altă parte, brutăriile care folosesc gaze, de la contracte de 6.000 lei/lună pentru gaze, au trecut la „contracte fericite astăzi” cu 30.000 lei/lună.

În aceste condiţii, fostul şef de la Agricultură crede că micii agricultori, care deţin suprafeţe sub un hectar, şi care sunt în număr de circa 1,8 milioane, reprezentând în jur de 640.000 hectare, nu vor avea posibilitatea să-şi cumpere îngrăşăminte, deoarece vor fi nevoiţi să-şi plătească întreţinerea, curentul electric, gazele şi serviciile legate de existenţa zilnică din această iarnă. În aceeaşi situaţie sunt şi micile gospodării care au grădini pe lângă casă şi vin să vândă la piaţă şi care vor însămânţa aceste suprafeţe, având la îndemână sămânţa din producţia obţinută în anul 2021.

Totodată, aproximativ 1,5 milioane agricultori, a căror suprafaţă e între 1 ha şi 10 ha, reprezentând circa 4,3 milioane ha, vor avea un comportament diferit în funcţie de resursele proprii şi fondurile atrase din diverse surse (ajutor din cadrul familiei sau din afara ei), vor lucra terenul aplicând lucrările tehnologice la nivelul minim posibil, pentru a-şi putea recupera cheltuielile prin producţia obţinută ce va fi destinată autoconsumului, direct sau pentru furajarea animalelor, arată sursa citată.

La rândul lor, fermierii în număr de aproape 90.000 cu o suprafaţă de circa 7,6 milioane ha, organizaţi în exploataţii agricole de diverse tipuri, vor aplica tehnologiile specifice fiecărei culturi, asigurând toate inputurile necesare obţinerii de produse comerciale, care să atingă potenţialul biologic al soiurilor şi hibrizilor folosiţi.

„Comportamentele previzibile pentru cele 3 categorii de lucrători ai ogoarelor se vor materializa în: renunţarea parţială sau totală la cultivarea terenurilor cu speciile consacrate, apelându-se la alte soluţii mai puţin costisitoare, spre exemplu înlocuirea plantelor anuale cu cele perene; scăderea randamentelor pe unitatea de suprafaţă, producţii mai mici şi de slabă calitate; obţinerea de producţii cu randamente ridicate ce vor putea atinge potenţialul biologic al soiurilor şi hibrizilor folosiţi. Însumând aceste posibile scenarii, rezultă că vom avea pe piaţă o producţie mai mică, la costuri mari, ce se va constitui într-o ofertă scăzută şi scumpă, care nu va putea fi asimilată de consumatorul român, din cauza puterii reduse de cumpărare. În condiţiile acestea, ţinând cont şi de schimbările climatice, potrivnice realizării unor randamente ridicate, producţiile obţinute îşi vor găsi cumpărători în ţările cu potenţă financiară, stimulându-se astfel exportul acestora de către producătorii români. La acestea se adaugă lipsa unei reţele proprii pentru comercializarea produselor româneşti. Toate acestea la un loc vor crea dificultăţi în aprovizionarea populaţiei cu hrană”, a explicat Daea.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...