spot_img
16.5 C
București
vineri, septembrie 30, 2022
AcasăAnalizeFranța și Germania vor să taxeze în UE operatorii din sectorul energiei...

Franța și Germania vor să taxeze în UE operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie

-

Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească „o contribuţie” pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre, relatează agenţia EFE.

- Reclama -

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a apărat luni, la o conferinţă de presă, „solidaritatea europeană” în domeniul energiei, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul căreia cei doi lideri au convenit asupra poziţiei lor, în aşteptarea negocierilor în cadrul UE, în următoarele săptămâni.

Macron a afirmat că este în favoarea reformării pieţei europene de electricitate pentru ca preţurile să fie fixate „într-o manieră coerentă” şi în concordanţă cu preţurile de producţie şi să nu fie stabilite doar în funcţie de cotaţia gazelor naturale, care s-a înmulţit cu cinci sau şase pe parcursul actualei crize.

De asemenea, a spus că Franţa este de acord cu achiziţiile comune de gaze la nivel european pentru a obţine tarife „mai interesante” şi cu fixarea unor plafoane pentru gazele ruseşti exportate în Europa prin gazoducte.

El a spus că Parisul şi Berlinul vor susţine în faţa celorlalţi parteneri comunitari un nou impozit pentru companiile energetice care au costuri de producţie mult sub preţurile pe care le obţin acum de pe piaţă.

În opinia sa, ar fi bun un consens european, pentru „a evita distorsionările” în cadrul pieţei unice, dar, dacă asta nu se va putea, dezbaterea pe această taxare a profiturilor excepţionale va reveni pe plan naţional.

Macron şi Scholz au stabilit, de asemenea, un mecanism de coordonare bilateral pentru a face faţă crizei energetic din iarna ce vine, pornind de la constatarea că „Germania are nevoie de gazele noastre şi noi avem nevoie de electricitatea produsă în toată Europa şi, în particular, în Germania”, deoarece mai mult de jumătate din centralele nucleare franceze sunt în prezent oprite.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...