Miniştrii de finanţe din Franţa şi Germania au susţinut luni în faţa omologilor lor europeni ideea unui buget distinct pentru zona euro, în cadrul bugetului general al UE, relatează DPA şi AFP. Iniţiativa câştigă susţinători, dar Olanda rămâne sceptică.
După reuniunea de la Bruxelles, ministrul francez Bruno Le Maire, s-a declarat „încrezător” în şansele unui acord politic asupra proiectului, în decembrie. Colegul său german, Olaf Scholz, a apreciat şi el că „se pare că vom avea succes” şi a adăugat că se aşteaptă la susţinere şi din partea unor state din afara zonei euro.
În schimb, ministrul olandez de finanţe, Wopke Hoekstra, s-a întrebat chiar înainte de şedinţă dacă „este în interesul Olandei? În interesul cetăţenilor?” şi a dat şi răspunsul: „Nu sunt convins”.
Proiectul franco-german definitivat vinerea trecută urmăreşte reducerea diferenţelor între economiile celor 19 ţări care au adoptat moneda unică şi finanţarea comună a investiţiilor. Potrivit lui Hoekstra, „rămân numeroase întrebări”. O sursă europenă citată de AFP susţine că unul dintre miniştrii participanţi a lăsat să se înţeleagă că refuzul Italiei de a-şi modifica proiectul de buget pe anul viitor conform recomandărilor Comisiei Europene complică negocierile. „Cum putem începe ceva nou, dacă o ţară decide să nu se prefacă măcar că respectă regulile existente?”, a întrebat ministrul în cadrul discuţiilor, conform sursei confidenţiale a agenţiei.
Preşedintele eurogrupului (structură formată din cei 19 miniştri de finanţe din zona euro), portughezul Mario Centeno, a afirmat că luni s-au înregistrat „progrese satisfăcătoare” şi s-a declarat convins că la reuniunea din decembrie se va putea prezenta „ceva concret”. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a apreciat contribuţia care „se reflectă în propuneri deja existente ale Comisiei”. Comisarul european pentru economie, Piere Moscovici, a salutat la rândul său „un pas foarte important”: