Home Analize Franța nu vrea gazoduct cu Spania. Ministra Tranziției Ecologice din guvernul spaniol...

Franța nu vrea gazoduct cu Spania. Ministra Tranziției Ecologice din guvernul spaniol acuză Franța că îi lipsește solidaritatea la adresa Germaniei

0

Președintele Franței, Emmanuel Macron se opune proiectului de gazoduct MidCat – Midi-Catalogne, în contextul tensiunilor energetice iscate în urma războiului din Ucraina. În opinia șefului statului, acest proiect nu răspunde problemelor energetice actuale, transmite RFI

Președintele Emmanuel Macron crede că Europa nu are nevoie de noi interconexiuni gaziere. SItuația a fost discutată, luni, cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Emmanuel Macron: „Realitatea este că, în prezent, există între Franța și Spania, 2 gazoducte. Din februarie, ele au fost utilizate în proporție de 53% din capacitatea lor. Iar dacă mă uit peste cifrele din august, Franța exportă gaz către Spania. Iar centralele de gaz care produc electricitate, în Spania, sunt, chiar în acest moment, sub-utilizate. Nu saturăm conexiunile existente. Așadar, nu înțeleg problema, pe termen scurt, pe care încercăm să o rezolvăm. Dacă am fi utilizat 100% gazoductele noastre și dacă ar fi existat o necesitate de a exporta gaz în interiorul Europei, aș fi spus “da”,  dar nu este adevărat”. 

Totuși, responsabilul francez spune că este pregătit să își revadă opinia în cazul în care cancelarul Olaf Scholz ori șeful guvernului spaniol, Pedro Sanchez îi vor dovedi contrariul.

Spania și Portugalia dispun de importante capacități de import a gazului iar cancelarul german a sugerat, în august, implementarea proiectului MidCat pentru ameliorarea interconexiunilor de gaz în Europa.

Ideea acestui gazoduct s-a născut în 2013, la inițiativa Spaniei și a Franței, cu susținerea Comisiei Europene.  Infrastructura a fost boteazată „MidCat”, și viza să lege nord-estul Spaniei de sudul Franței, trecând prin Pirineii Orientali. O distanță de aproximativ 200 de km.

Ideea inițială era ca acest gazoduct să transporte gaz algerian dar și gaz lichefiat ce provine din Qatar, Nigeria ori Statele Unite, către nordul Europei.

Sâmbătă, ministrul francez al Economiei, afirma că acest gazoduct nu este o prioritate la ora actuală.

Proiectul a fost abandonat în urmă cu 3 ani de Spania și de Franța pe motiv că este nefast pentru mediu dar și preá scump – circa jumătate de miliard de euro. Comisia Europeană a fost de acord cu aceste motive.

Cancelarul german îl readuce însă, în discuție. „Ne lipsește în mod dramatic”, spunea el în august. Iar într-o conferință comună cu omologul spaniel, Pedro Sanchez, responsabilul german spunea că susține o astfel de conexione gazieră.

Poziția Madridului s-a schimbat și ea, data fiind criza energétică.

Spaniolii sunt favorabili lansării proiectului pentru că văd în el o modalitate foarte bună pentru a se conecta cu restul Europei.

Franța blochează proiectul și estimează că instalarea de noi terminale de gaz lichefiat în nordul și în estul Europei, dar în special în Germania, ar fi o alternativă mai rapidă și mai puțin costisitoare decât construcția unui nou gazoduct.

Recent, Teresa Ribera, ministra Tranziției Ecologice din guvernul spaniol acuza Franța că îi lipsește solidaritatea la adresa Germaniei.

Ad

Exit mobile version