spot_img
16.2 C
București
duminică, aprilie 21, 2024
AcasăExterneFranța, Germania și SUA AU CEDAT la Paris în fața lui Putin:...

Franța, Germania și SUA AU CEDAT la Paris în fața lui Putin: Îi fac pofta în Ucraina, Poroșenko umilit

-

Alegeri locale în estul Ucrainei care să respecte standardele internaționale vor fi organizate după 2015, a declarat vineri seară președintele francez Francois Hollande la sfârșitul unui summit cvadripartit la Paris, respingând desfășurarea unui scrutin programat la 18 octombrie, informează Reuters și France Presse.

Practic, Germania și Franța cu binecuvântarea Americii i-a făcut pe plac lui Putin.

- Advertisement -

Deci alegerile nu se fac dupa legea alegerilor din Ucraina, ci dupa una speciala, impusa Ucrainei (ca si modificarea Constitutiei) pe care ar urma sa o adopte special pentru separatisti. Welcome Transnistria 2!!!, comentează pe facebook decizia luată la summitul cvadripartit de la Paris fostul consilier prezidențial pe probleme strategice, Iulian Chifu.

paris2Guvernul de la Kiev insista ca alegerile locale din 25 octombrie să se desfăşoare şi în Bazinul Donului conform legislaţiei ucrainene.

- Advertisement -

Pierre Morel, coordonatorul grupului de lucru politic în cadrul trilateralei de contact Ucraina-Rusia-OSCE pentru încetarea conflictului din Bazinul Donului, a prezentat recent un nou plan care este pe placul Moscovei.

Compromisul ar fi următorul: Alegerile s-ar desfăşura potrivit legislaţiei ucrainene, aşa cum doreşte guvernul de la Kiev, dar republicile auto-proclamate ar căpăta posibilitatea de a le organiza conform propriilor reguli.

În Ucraina planul Morel este perceput ca un ultimatum. Maria Zolkina, expertă în cadrul centrului de studii ” Iniţiative Democratice” de la Kiev, a declarat pentru DW că partenerii din vest silesc Ucraina să accepte un compromis, folosind dependenţa ţării faţă de ajutoarele economice şi politice ale occidentului pe post de pârghie. Zolkina a avertizat că auto-proclamatele republici din Bazinul Donului ar fi recunoscute de facto dacă guvernul ucrainean ar accepta prevederile planului Morel. Urmarea ar fi, potrivit expertei, ca Ucraina să se vadă nevoită să întreţină acea regiune din punct de vedere economic, dar fără a exercita o influenţă politică asupra ei.

paris3Potrivit unor surse din cercuri diplomatice de la Paris, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, planul Morel nu este o ofertă eminamente europeană. Unele propuneri de aplicare a prevederilor înţelegerii de la Minsk au fost discutate deja direct între Washington şi Moscova.

Aceleaşi surse diplomatice au mai relatat că la sfârşitul lunii iulie ar fi avut loc discuţii între Nuland şi Grigori Karazin, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Moscova, pentru identificarea soluţiilor de compromis în chestiunile rămase dificile.

Ulterior, Morel ar fi fost însărcinat să se ocupe de detalii. Iar după verificarea setului său de sugestii, preşedintele Franţei, Francois Hollande, a propus să aibă loc, la Paris, întâlnirea de acum a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor „Formatului Normandia”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img