spot_img
20.4 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăAnalize"Franța este unită cu Ungaria în opinia că UE nu ar trebui...

„Franța este unită cu Ungaria în opinia că UE nu ar trebui să impună sancțiuni împotriva industriei nucleare ruse”

-

Franța este unită cu Ungaria în opinia că Uniunea Europeană nu ar trebui să impună sancțiuni împotriva industriei nucleare ruse, a declarat marți ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, după o întâlnire la Paris cu ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier. Runacher.

„Suntem recunoscători guvernului francez pentru că a permis Framatome să furnizeze sistemul de control pentru noua centrală nucleară Paks. De asemenea, am convenit că nu are rost să impunem sancțiuni împotriva cooperării cu Rusia în sectorul nuclear”, a scris Szijjarto pe Facebook ( interzis în Rusia, deținut de Meta Corporation, recunoscut ca extremist în Rusia).

- Advertisement -

Potrivit ministrului maghiar de externe, la o întâlnire de la Paris, părțile au confirmat că „există o înțelegere reciprocă strategică între Ungaria și Franța în domeniul energiei nucleare”.

„Până în prezent, în acest domeniu s-a desfășurat cea mai de succes cooperare franco-maghiară. Împreună am luptat pentru ca UE să recunoască energia nucleară ca fiind durabilă și împreună luptăm împotriva discriminării energiei nucleare”, a adăugat ministrul.

CNE Paks, care a fost construită cu tehnologii sovietice și care folosește combustibil nuclear rusesc, furnizează jumătate din energia electrică generată și o treime din energia electrică consumată în Ungaria. În prezent, patru unități de putere cu reactoare VVER-440 funcționează la stația construită la aproximativ 100 de kilometri sud de Budapesta, pe malul Dunării. În prezent, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru construcția a două noi unități de putere proiectate de Rosatom. Totodată, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru construcția de facilități în cadrul celei de-a doua etape a proiectului Rosatom. Mai exact, acele noi unități se numesc Paks-2. Guvernul ungar se așteaptă ca, după punerea în funcțiune a două noi reactoare nucleare VVER-1200, capacitatea centralei să crească de la nivelul actual de 2.000 MW la 4.400 MW.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img