Franța este unită cu Ungaria în opinia că Uniunea Europeană nu ar trebui să impună sancțiuni împotriva industriei nucleare ruse, a declarat marți ministrul Afacerilor Externe și Relațiilor Economice Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, după o întâlnire la Paris cu ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier. Runacher.
„Suntem recunoscători guvernului francez pentru că a permis Framatome să furnizeze sistemul de control pentru noua centrală nucleară Paks. De asemenea, am convenit că nu are rost să impunem sancțiuni împotriva cooperării cu Rusia în sectorul nuclear”, a scris Szijjarto pe Facebook ( interzis în Rusia, deținut de Meta Corporation, recunoscut ca extremist în Rusia).
Potrivit ministrului maghiar de externe, la o întâlnire de la Paris, părțile au confirmat că „există o înțelegere reciprocă strategică între Ungaria și Franța în domeniul energiei nucleare”.
„Până în prezent, în acest domeniu s-a desfășurat cea mai de succes cooperare franco-maghiară. Împreună am luptat pentru ca UE să recunoască energia nucleară ca fiind durabilă și împreună luptăm împotriva discriminării energiei nucleare”, a adăugat ministrul.
CNE Paks, care a fost construită cu tehnologii sovietice și care folosește combustibil nuclear rusesc, furnizează jumătate din energia electrică generată și o treime din energia electrică consumată în Ungaria. În prezent, patru unități de putere cu reactoare VVER-440 funcționează la stația construită la aproximativ 100 de kilometri sud de Budapesta, pe malul Dunării. În prezent, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru construcția a două noi unități de putere proiectate de Rosatom. Totodată, sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru construcția de facilități în cadrul celei de-a doua etape a proiectului Rosatom. Mai exact, acele noi unități se numesc Paks-2. Guvernul ungar se așteaptă ca, după punerea în funcțiune a două noi reactoare nucleare VVER-1200, capacitatea centralei să crească de la nivelul actual de 2.000 MW la 4.400 MW.