Home Analize Francezul-fondator al Institutului pentru Prospectivă și Securitate în Europa explică anunțul lui...

Francezul-fondator al Institutului pentru Prospectivă și Securitate în Europa explică anunțul lui Macron privind România: O invazie rusă în Ucraina este improbabilă. Rusia a mai obținut și marginalizarea Europei, discută direct cu SUA. America vrea să câștige timp ținând cont de un avans tehnologic pe care Rusia l-a luat

0

Eu nu cred că Franța vizează o prezență militară mai solidă în România pentru a descuraja Moscova. Franța vine în România pentru a-și manifesta angajamentul legat de agenda răsăriteană a NATO, care până în prezent nu a fost atât de evidentă, până la ofensiva militară și veleitățile securitare ale Moscovei. (…)Un alt element este că în același timp în care prezența franceză evocă necesitatea consolidării flancului estic al NATO, noi trebuie să menținem o capacitate de dialog cu Rusia, greu de pus în operă, dar un dialog european, diferit de cel  americano-rus, care va fi relansat la Geneva  de Serghei Lavrov și Anthony Blinken.(…)Poziția franceză se înscrie într-o voință de re-europenizare a NATO, un proces constând într-o implicare mai redusă a Statelor Unite în ce privește cele 21 de state ale UE membre NATO și momentul este bun, având în vedere și președinția franceză a Consiliului UE pentru următoarele luni, afirmă într-un interviu la Radio France Internaționale  analistul de politică internațională Emmanuel Dupuy, fondatorul Institutului pentru Prospectivă și Securitate în Europa.

Cred că o invazie rusă în Ucraina este improbabilă. Și, în orice caz, inutilă în ce privește Moscova, care, fără îndoială, a obținut ce-și dorea: reluarea unui dialog direct cu Statele Unite, înscrierea problemei ucrainene pe agenda discuțiilor, printre alte subiecte, dorința unui echilibru strategic prin care Statele Unite vor să câștige timp, ținând cont de un avans tehnologic pe care Rusia l-a luat în unele aspecte. În domeniul rachetelor hipersonice, de exemplu, Rusia a luat un avans de câteva lungimi. Dar Rusia a mai obținut și marginalizarea Europei, subiectul Ucraina fiind, înainte de toate, discutat între cele două mari puteri. Iar dosarul este instrumentalizat. Rezumând, Rusia n-are interes să invadeze Ucraina .Conferința de presă a președintelui Joe Biden a fost un formidabil exemplu. El a făcut o distincție între o invazie pe scară largă și o incursiune, dând impresia că SUA ar tolera o intervenție care n-ar viza întreaga Ucraină. Președintele Putin a obținut exact ce-și dorea, să creeze disensiuni între europeni și americani, să arate că are un dialog direct cu Joe Biden și să negocieze pe baza propriei agende”, mai spune Emmanuel Dupuy.

Ad

Exit mobile version