spot_img
10.7 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeFrance Presse: Noi sancțiuni împotriva Rusiei vor lovi puternic Europa

France Presse: Noi sancțiuni împotriva Rusiei vor lovi puternic Europa

-

Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, dat fiind că este întotdeauna mai puţin confortabil să fii nevoit să-ţi pedepseşti vecinul decât un adversar situat la celălalt capăt al lumii, notează AFP într-un comentariu transmis miercuri.

- Reclama -

‘Este evident că Europa se expune mult mai mult decât Statele Unite, pentru că apropierea geografică vine la pachet cu legături economice şi de securitate strânse’, a apreciat Guntram Wolff, directorul institutului Bruegel de la Bruxelles, pentru France Presse.

- Advertisement -

În pofida sancţiunilor impuse de europeni după anexarea de către Moscova a peninsulei Crimeea în 2014, Rusia rămâne a cincea piaţă de exporturi pentru Uniunea Europeană, cu 81,5 miliarde de euro în primele 11 luni din 2021.

La rândul său, Rusia este al treilea mare exportator în UE, după China şi SUA, potrivit Eurostat, cu mărfuri în valoare de 142 miliarde de euro în acelaşi interval.

- Advertisement -

‘Această relaţie comercială contează pentru noi’, a recunoscut preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos pe 20 ianuarie, într-un context de escaladare a tensiunilor între Occident şi Rusia, care a lansat manevre militare la porţile Ucrainei.

Rusia furnizează peste 40% din gazul importat de UE, iar o închidere a robinetului, din cauza fie a sancţiunilor occidentale, fie a unor măsuri de retorsiune ruse, ar risca să împovăreze şi mai mult factura de energie a milioane de familii.

‘Există rezerve, dar vorbim aici de câteva săptămâni de consum’, explică Guntram Wolff. ‘Rezervele ar ajunge la zero şi atunci ar fi foarte complicat să se compenseze 100% din importurile de gaz din Rusia cu gaz din Qatar sau de la alţi producători’, consideră analistul, atrăgând atenţia asupra riscului de penurie.

SUA ar putea să interzică tranzacţiile în dolari sau să excludă Moscova din organizaţia Swift – un sistem esenţial de schimburi bancare internaţional creat în 1973 şi din care fac parte 300 de bănci şi instituţii ruse.

Potrivit diferitelor scenarii, companiile care fac afaceri cu Rusia s-ar vedea puternic afectate. Germania, aflată în relaţii economice puternice cu Rusia, şi-a arătat ostilitatea faţă de ideea unor sancţiuni referitoare la Swift, conform unei surse diplomatice europene.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img