Sorin Gabriel Cosma, seful Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul Serviciului Român de Informații, a afirmat duminica, intr-o prelegere tinuta la Festivalul de Film Istoric de la Rasnov, ca „DAESH (Statul Islamic – n.red.) e cel mai puternic brand creat de terorism” si ca „indiciile arata ca DAESH pregateste un atac de mari proportii, inedit”.
Declarațiile generalului SRI au provocat reacții negative din mai multor analiști în domeniul informațiilor, care l-au criticat pe acesta pentru declarațiile făcute.
Un general român din SRI vine și spune că știe el ce pregătește DAESH alias ISIS. Dacă chiar ISIS pregătește așa ceva atunci îi avertizează public. Dacă doar se laudă e și mai grav, a spus un analist în domeniul informațiilor pentru FLUX 24.
Acest domn merge la un festival de film și începe acolo să vorbească de DAESH alias ISIS și se laudă că știe el totul. E copilăresc, a spus un alt analist pentru FLUX 24.
Și dacă are loc într-adevăr un atentat și serviciile nu îl previn. Ce va face atunci generalul Cosma?, a susținut analistul.
CINE E GENERALUL SORIN GABRIEL COSMA?
Sorin Gabriel Cosma locuiește în zona unde a avut loc presupusul accident care a dus la moartea șefului Hexi Pharma, Dan Condrea, așa cum FLUX 24 a dezvăluit în exclusivitate.
În fotografiile postate pe facebook de fiica sa, generalul Cosma apare în niște ipostaze cel puțin ciudate.
Sorin Cosma a ajuns în SRI în 1992 grație faptului că soția sa de atunci, Pompilia Cosma, era nepoata directorului de la aceea vreme al SRI, Virgil Măgureanu. Între timp, Pompilia Comșa a ajuns adjunct la Direcția F din SRI, care se ocupă de sistemele informatice, dezvăluia recent FLUX 24.
Recent mai multe incidente de securitate au avut loc în două aeroporturi unde acționează divizia lui Cosma: Otopeni și Sibiu.
Generalul Sorin Cosma a fost subiectul mai multor scandaluri în SRI.
În anii 1998-1999, numele său a apărut în Ministerul Lucrărilor Publice condus de Nicolae Noica. Ofițerul SRI ar fi fost implicat în mai multe afaceri dubioase, iar Noica l-a reclamat la șeful SRI de la aceea vreme, Costin Georgescu, cerând să fie dat afară. Nu a fost însă dat afară, ci a fost numit pe zona de agricultură.
În aceeași perioadă, Cosma a intrat într-o relație cu Elena Iftode, șef al Diviziei C din SRI. Iftode a fost secretară la o centrală sindicală din Giurgiu și a absolvit Școala de la Grădiștea. Porecla ei era Anaconda.
În 2006, Sorin Cosma era șeful Direcției C-Economică din SRI și a ordonat o anchetă a SRI îndreptată împotriva jurnalistului Răzvan Belciuganu de la Jurnalul Național care scrisese o anchetă despre construirea Spitalului SRI de la Balotești. Este vorba de același spital care s-a aprovizionat cu substanțe dezinfectante de la Hexi Pharma, firma patronată de Dan Condrea, a scris recent Evenimentul Zilei pornind de la ancheta FLUX 24/Comisarul de Prahova.
În ancheta sa, Răzvan Belciuganu dezvăluia că, pentru dotarea spitalului, statul a garantat un credit extern de 15 milioane de euro. O parte din acești bani au fost folosiți pentru achiziționarea de echipamente medicale de la firma MEDICARE TEHNICS SRL. Achiziți a s-a făcut din „sursă unică”, semn că această societate comercială era agreată de SRI. În MEDICARE TEHNICS SRL îl găsim la data de 5 martie 2008, ca reprezentant, în calitate de director general, pe Coldea George Tudor, din Cluj Napoca. Presa a scris că George Coldea este verișorul primar al adjunctului directorului SRI, generalul Florian Coldea.
Imediat după scandal, Cosma a fost schimbat de la șefia Diviziei C, condusă acum de partenera sa și numit șef la Antitero, una din cele mai puternice structuri din SRI.
Bomba este însă alta.
Documentul din 2006 privind urmărirea jurnalistului Belciuganu are 3 puncte cheie.
Documentul este supervizat de Florian Coldea, iar Nota Ofițerului (N.O) din finalul notei indică: În urma întâlnirii s-au obținut materiale olografe și există suportul audio al acesteia.
Practic monitorizarea presei era făcută la comanda Diviziei C din SRI, care se ocupă de economie.
În notă se recunoște că s-au făcut înregistrări audio cu jurnalistul și în redacție fără nici o autorizație. Aceste detalii au scăpat opiniei publice la 10 ani de la izbucnirea scandalului.