FOTO EXCLUSIV: Penalul Relu Fenechiu, ”patronul” lui Costel de la Mediu care vrea Consiliul Județean Iași

0
207

”Penalul” Relu Fenechiu, fostul baron liberal de Iași, a fost fotografiat recent cu ministrul Mediului, Costel Alexe, considerat creația sa politică, la o întânire de taină. Fotografia a fost trimisă de un cititor redacției FLUX 24.

Costel Alexe candidează la Consiliul Județean Iași.

Conform dezvăluirilor din presa din Iași, Relu Fenechiu a revenit recent în afaceri cu sprijinul lui Costel de la Mediu.

Aproape 60 contracte de consultanță și-a adjudecat firma Integra Business Consulting (IBC) cu primării comunale din diferite județe ale țării. Obiectul: obținerea de finanțare nerambursabilă pentru investiții în iluminatul public.Unic asociat al IBC este Mariana Fenechiu, soția lui Relu Fenechiu, fost lider PNL, fost ministru al Transporturilor. Primăriile comunale și din orașele mici pot accesa aceste fonduri de la Ministerul Mediului, prin Administrația Fondului pentru Mediu. Ministru la Mediu este Costel Alexe, unul dintre „copiii” politici ai lui Fenechiu, dezvăluia recent Reporter Is.

Firme patronate de fiul și soția lui Relu Fenechiu sunt pe cale să ridice vile în zona cartierului pe care acesta l-a construit în Bucium. El revine astfel la construirea de vile în Cartierul I.C. Brătianu,  afacerea care l-a lansat puternic în afaceri înainte de ascensiunea la vârful PNL. Fenechiu face bani frumoși din imobiliare în condițiile în care Statul Român nu a reușit să recupereze prejudiciile din dosarele în care a fost condamnat, fostul liberal depunând la instanță, atât personal cât și prin soție, mai multe dosare menite să tergiverseze procedurile de executare, mai scria Reporter Iași.

Relu Fenechiu, fost important lider PNL și fost ministru al Transporturilor, a fost condamnat definitiv în ianuarie 2014. În dosarul cunoscut drept „Transformatorul”, acesta a fost acuzat că, prin firmele sale, a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice Moldova.

Tribunalul Vaslui l-a condamnat, pe 9 martie 2017, la cinci ani şi jumătate de închisoare pe Relu Fenechiu pentru mai multe fapte de corupţie, a notat Digi 24.
Judecătorii au contopit pedepsele primite atât în ianuarie 2014, în dosarul „Transformatorul”, cât şi în noiembrie 2016, în speţa în care, în calitate de deputat, ar fi primit 900.000 de euro de la o firmă de software pentru „sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea unor proiecte” la Ministerul Justiţiei şi la o societate farmaceutică, cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii.

În acest al doilea dosar, Fenechiu a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. „Practic, magistraţii Tribunalului Vaslui au reţinut pedeapsa cea mai grea, de cinci ani, din dosarul «Transformatorul», la care au mai adăugat un spor de şase luni, pedeapsa rezultantă fiind de cinci ani şi jumătate”, au notat jurnaliștii Digi 24.
Fostul președinte al PNL Iași a stat în pușcărie trei ani și jumătate, fiind eliberat condiționat în vara anului 2017. „Voi face afaceri, nu mai vreau să aud de afaceri cu statul român”, a spus fostul ministru la ieșirea din Penitenciarul Vaslui, citat fiind de Digi 24.