Fostul șef operativ al SIE despre cum serviciile secrete controlează politicul: „Petreceri în vie”, „discuții în sufragerie”…

0
173

„Serviciile secrete au influență în politică pentru că vrea politicul. Pentru că politicul vine la servicii nu să le ceară, ci să le întrebe ce să facă. Aceasta este problema. Nu spune: „uite ce vreau eu să fac pe spațiul X, în baza informațiilor primite, am ajuns la concluzia că asta trebuie făcut”. Politicianul spune în schimb: „Dar dumneavoastră ce credeți că ar trebui să fac pe spațiul X?” Și în momentul acela, s-au și inversat raporturile”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă fostul șef operativ al SIE, generalul în rezervă Silviu Predoiu.

FRAGMENTUL DESPRE SERVIICILE SECRETE ÎN POLITICĂ:

Europa Liberă: Și raporturile acestea s-au inversat demult sau tot timpul au fost inversate?

Silviu Predoiu: „Se poate pune o asemenea întrebare, chiar și în formula pe care mi-ați spus-o. Aici apare și o problemă a serviciilor. Poate să fie cineva care să spună: „Îmi pare rău, nu e în competența mea să vă spun aceste lucruri. Eu pot în continuare să vin cu date suplimentare, care să vă ajute să vă fundamentați deciziile”. Sau poate să fie cineva care să spună: „Las’ că te învăț eu ce să faci”.”

Europa Liberă: Deci președinții, prim-miniștri, oamenii importanți în stat ar putea să aibă, până la urmă, niște prieteni sau niște persoane din servicii, de la care să primească „sfaturi”.

Silviu Predoiu: „Pentru asta s-au inventat consilierii – nu că sunt eu în calitate de consilier – pentru asta ar trebui să găsească consilieri.”

Europa Liberă: Dar, mai înainte, ați spus că ei vin la servicii tocmai să ceară răspunsuri.

Silviu Predoiu: „Da, au fost foarte multe situații, din păcate. Nu eu o spun, presa a spus despre „petreceri în vie”, despre „discuții în sufragerie”… Nu e nimic imoral în ele. Problema este – ce se întâmplă acolo, ce se discută.”