VIDEO/ Fostul șef operativ al spionajului extern românesc: Ungaria are o strategie, NOI NU. România se află la intersecția intereselor Turciei, Rusiei și Ungariei care au un dialog. ”De ce nu sărbătorim și noi Trianonul? Oricum, la o sută de ani de la Unire nu prea ne-a ieșit cu sărbătorirea, a trecut cam pe neobservatele. Poate ne iese sărbătorirea aceasta… ”

0
295

„Vorbeați despre strategie. Nu e vorba despre cum văd eu. Ce văd eu este că Ungaria are o strategie foarte clară, nu spun că e greșită. Ei au obiective lor, iar strategia se evaluează raportat la obiective, și nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Ei au o strategie, în timp ce noi nu avem nimic sau eu, ca cetățean, nu văd”, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă fostul șef operativ al SIE, Silviu Predoiu.

 „Ungaria și-a enunțat clar interesul de a menține legătura, de a consolida nația dincolo de frontiere, legăturile economice, culturale și așa mai departe. Totul se întinde atât cât se permite. Noi suntem mai generoși, suntem focalizați pe problemele interne. Ni s-au definit dușmanii… ”, susține Predoiu.

„Ceea ce spun eu este că, spre exemplu, ar trebui să observăm că România se află la intersecția intereselor și a politicii externe a trei vectori foarte clari, foarte hotărâți. Unul dintre ei este Ungaria. Sunt, de asememena, Rusia și Turcia. Porțiuni din România au fost de-a lungul timpului parte a imperiilor pe care, cel puțin la nivel spiritual, le promovează liderii acestor state și ar trebui să ne dăm seama ce înseamnă asta și să căutăm: poate e un profit, poate e un lucru rău. Dar, dacă nu facem o evaluare atentă și rapidă, nu știm cum să reacționăm. Căci la noi când spunem atentă înseamnă „haideți să facem un grup de lucru pe vreo patru ani de zile” și la sfârșit se scoate un material de trei pagini sau de trei mii de pagini – e același lucru. Hai să facem o evaluare și să hotărâm ce poziție avem la această intersecție, între atâția lideri puternici. Ne aduce profit – putem să câștigăm? Ne aduce pierderi – în ce formă? Mai ales că între cele trei există, în mod clar, un dialog.” , consideră fostul șef operativ al SIE.

Silviiu Predoiu

„Ar trebui să comemorăm și noi Trianonul, ca răspuns. Vorbesc serios. Căci Trianonul a consfințit România în forma asta, în forma mare. Cine spunea asta? Cred că Ungaria spunea. „Pierderea unora – câștigul altora”. De ce nu sărbătorim și noi Trianonul? Oricum, la o sută de ani de la Unire nu prea ne-a ieșit cu sărbătorirea, a trecut cam pe neobservatele. Poate ne iese sărbătorirea aceasta… Știți, există o vorbă: to keep a conversation interesting say a wrong thing. Adică am reușit deja”., a mai precizat Predoiu.