spot_img
3.5 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăSpecialFostul șef al ISC Balaban Grăjdan, condamnat la 3 ani închisoare cu...

Fostul șef al ISC Balaban Grăjdan, condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru favorizarea lui Năstase

-

Balaban Grăjdan, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnat marți de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, după ce a emis o adresă prin care arăta că nu există prejudiciu în dosarul „Trofeul calității”, în care era judecat fostul premier Adrian Năstase, transmite Agerpres.

- Reclama -

De asemenea, instanța a impus un termen de încercare de 6 ani.

- Advertisement -

Decizia nu este definitivă.

Potrivit DNA, în 22 mai 2012, Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casație și Justiție o adresă prin care inspectoratul contesta existența prejudiciului în dosarul „Trofeul calității”, în care erau judecați Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici și Vasile Mihai Cristian.

- Advertisement -

„Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcție și înainte de preluarea efectivă a atribuțiilor specifice funcției de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârșirea infracțiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanță a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpații judecați de instanța supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există”, susțin procurorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img