spot_img
20.1 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăActualitateFostul reprezentant al Turciei la NATO acuză construirea celei mai mari baze...

Fostul reprezentant al Turciei la NATO acuză construirea celei mai mari baze NATO din Europa in România

-

Intenţiile NATO de a moderniza baza aeriană din România nu contribuie la pacea în regiune, a declarat pentru RIA Novosti fostul reprezentant al Turciei la alianţa Onur Oymen.

Autoritatile romane si-au anuntat anterior disponibilitatea de a investi 2,5 miliarde de euro in modernizarea bazei aeriene Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta, care va găzdui familiile a 10.000 de militari împreună cu familiile lor și este planificată crearea infrastructurii urbane. Au început lucrările în partea de sud a viitoarei tabere militare, unde acum se construiesc drumuri de acces și o rețea electrică puternică. Postul TVR Info a notat că modernizarea bazei aeriene va face posibilă transformarea acesteia în cea mai mare bază NATO din Europa până în 2040. Trupele americane au folosit această bază din 1999.

- Advertisement -

România nu a fost încă văzută în nicio politică de agresiune, nici înainte de aderarea la NATO, nici după, a remarcat expertul. Potrivit Oymen, Turcia, ca una dintre țările din bazinul Mării Negre și semnatară a Convenției de la Montreux, a depus eforturi semnificative pentru a respecta termenii documentului și pentru a asigura securitatea în regiune.

„În acest sens, nu trebuie să ne așteptăm la o primire călduroasă pentru orice pași care ar putea pune în pericol respectarea convenției”, a subliniat expertul.

- Advertisement -

De la începutul crizei din Ucraina, Turcia a profitat de competențele date de Convenția de la Montreux pentru a interzice trecerea navelor de război prin strâmtorile sale. Ministerul turc al Apărării a declarat în repetate rânduri că consideră că aplicarea Convenției de la Montreux de către partea turcă este decizia corectă, care asigură stabilitatea în strâmtori.

Convenția de la Montreux a fost adoptată în 1936. Păstrează libertatea de mișcare a navelor comerciale prin strâmtori în timp de pace și război, dar stabilește diferite regimuri de navigație. În același timp, documentul limitează la trei săptămâni șederea navelor de război ale statelor non-Marea Neagră în Marea Neagră. În situații de urgență, Turcia poate interzice sau restricționa trecerea militară prin Bosfor și Dardanele.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img