spot_img
6.1 C
București
duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAnalizeFostul premier francez Dominique de Villepin despre cearta franco-germană: Vor cădea victime ale...

Fostul premier francez Dominique de Villepin despre cearta franco-germană: Vor cădea victime ale economiei americane dacă nu se înțeleg

-

Parteneriatul lider al Europei dintre Berlin și Paris trece prin momente dificile. Întâlnirea găzduită de Palatul Elysee dintre germanul Olaf Scholz și francezul Emmanuel Macron din 26 octombrie a arătat că nu va fi atât de ușor să depășiți discordia care a afectat ambele țări în ultimele luni, scrie Izvestia.

- Reclama -

În urma summitului, Scholz a remarcat doar că liderii au avut o „conversație foarte bună și importantă” despre aprovizionarea cu energie către Europa, inflație și proiecte comune de apărare. Nu a avut loc nicio conferință de presă a celor doi lideri după întâlnire, deoarece Scholz nu a avut timp.

Potrivit Izvestia, unul dintre motivele pentru care Parisul și Berlinul erau nemulțumiți unul de celălalt era legat de dilema energetică. Franța nu este de acord cu intențiile lui Scholz de a oferi întreprinderilor și gospodăriilor germane o subvenție de stat pentru energie în valoare de 200 de miliarde de euro, în loc să impună ca întreaga Europă să adopte limite ale prețului gazelor, pe care Franța le favorizează. Germania, pe de altă parte, nu sprijină revenirea la proiectul de conductă MidCat, care se întinde din Peninsula Iberică până în Europa de Nord.

Fostul prim-ministru al Franței, Dominique de Villepin, a declarat pentru Izvestia că există o breșă între națiuni într-un moment în care acestea nu își pot permite. El crede că, dacă națiunile nu sunt unite, ele vor cădea victime ale economiei americane și ale sistemului său de securitate.

Franța acuză Germania că cumpără armament din Statele Unite. Dar, pe de altă parte, însăși Franța complică proiectele europene de armare prezentând tratate care favorizează Parisul în mod unilateral, a menționat Jan Nolte, membru al Comitetului de Apărare al Bundestag din partidul Alternativa pentru Germania, într-o conversație cu Izvestia.

Alături de preocupările legate de apărare și energie, părțile nu au fost de acord cu privire la viitoarea călătorie a lui Scholz în China, o chestiune crucială de politică externă. Potrivit Parisului, ar fi fost mai bine dacă Macron și Scholz ar vizita China împreună.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img