Home ALEGERI 2020 Fosta fabrică de diamante sintetice construită cu tehnologie obținută de spionii români...

Fosta fabrică de diamante sintetice construită cu tehnologie obținută de spionii români coordonați de Ion Mihai Pacepa urmează a fi demolată

0

Fosta fabrică de diamante sintetice RAMI Dacia, indicată public ca fiind construită în anii `70 cu tehnologie obținută de spionii români coordonați de Ion Mihai Pacepa, urmează a fi demolată, iar terenul acesteia va fi vândut cu circa 15,7 milioane euro dezvoltatorului imobiliar Eden Capital Development, pentru a construi un ansamblu rezidențial cu peste 1.300 de apartamente, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Ion Mihai Pacepa scrie, în cartea sa Orizonturi Roșii, că în 1975, când era director adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) al României, „Ceaușescu mi-a ordonat să obțin tehnologia și echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice. Operațiunile de spionaj pe scară largă conduse de către DIE au dat rezultate, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante obținute experimental, folosind acea tehnologie într-o mică instalație-pilot. Pe neașteptate, Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o «tabrică» pentru a produce în secret diamante sintetice în România“.

Generalul Pacepa mai scrie că a construit uzina așa cum ar fi făcut-o un capitalist, „folosindu-mă de o clădire veche, abandonată, în loc să construiesc alta uriașă, bătătoare la ochi și nouă, după cum este moda în blocul sovietic, și am dotat-o cu o mulțime de computere în locul muncitorilor, în toamna anului 1977, uzina era în stadiul testării tehnologice, iar la începutul lui ianuarie 1978 a început producția industrială pe scară largă“. Un fapt inedit povestit de generalul Pacepa din istoricul fostei fabrici este cel în care Elena Ceaușescu a văzut primele mostre de diamante. Pacepa scrie că ea „a holbat ochii cât cepele și a cerut imediat ca un borcan «uite-alât de mare» să fie umplut cu diamante sintetice la pregătirea aniversării a șaizeci de ani de la nașterea lui Ceaușescu, pe 26 ianuarie 1978“. Drept urmare, fabrica a livrat un borcan cu peste 10 kilograme de diamante sintetice, care a stat pe biroul lui Ceaușescu câteva zile.

Fabrica, care a pus România pe harta mondială a producției de diamante sintetice, a fost preluată de la stat de Asociația Salariaților RAMI Dacia în 2006, pentru 8,4 milioane de euro. Asociația, condusă de fosta directoare generală a fabricii, Doina Gangoe, controlează 66,5% din firmă, însă și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului mai are 10,4% din acțiuni. Printre acționarii minoritari se regăsește și fostul senator Ionuț-Elie Zisu, ales pe listele PNL.

Ad

Exit mobile version