Generalul Ştefan Dănilă, fostul şef al Statului Major General al Armatei, a declarat, joi, într-un interviu acordat MEDIAFAX, că România nu are o analiză strategică a Apărării, el apreciind că liderii politici au spus repede „Da” pentru 2% la Apărare, fără să întrebe ce se va face cu banii.
„România nu are în momentul de faţă o analiză strategică a apărării. Noi nu am făcut, de când am intrat în NATO, nicio analiză strategică a apărării. Vor spune colegii că s-a făcut o analiză în 2012-2013, dar aceea s-a făcut la nivelul SMG, acceptată de MApN, şi are limite când e făcută numai de militari”, a spus Dănilă, menţionând că în acest moment ar fi indicat ca această analiză să fie facută cu consultanţă din cadrul a cel puţin unui partener strategic.
„Pe modelul pe care îl avem acum, cu toată tehnica aceasta pe care o vom achiziţiona, e foarte important să ştim ce structuri vom avea şi dacă, în acelaşi timp, tehnica respectivă va duce la capabilităţi funcţionale şi mai ales sustenabile. Dacă vom achiziţiona tehnică şi peste 3 ani vom constata că am menţinut-o sau trebuie să o conservăm pentru că nu ne este utilă, atunci înseamnă că am irosit banii statului şi nu este normal. Avem nevoie de bani în educaţie, în infrastructură. Nu e normal să cheltuim prost banii statului. S-au făcut multe cheltuieli proaste”, a subliniat Dănilă.
„A fost foarte important acordul politic pentru 2%. Eu am obţinut în CSAT decizia de a avea 2% începând cu 2015. Nu s-a concretizat. Ceea ce a realizat preşedintele în momentul de faţă e important, dar daţi-mi voie să cred că s-a obţinut prea uşor acel acord şi să văd din partea celor care conduc partidele politice o oarecare superficialitate în modul de a privi Apărarea”, a menţionat fostul şef al SMG.
El a precizat că liderii politici au spus foarte repede „Da”, fără să întrebe de ce 2%, ce înseamnă 2%, în ce se vor concretiza 2%, dacă vom avea o armată mai mare sau mai mică, mai bine echipată, mai modernă, dacă vom avea mai multe structuri, mai multe cazărmi în fiecare oraş sau, dimpotrivă, vom avea tehnică de vârf şi struturi mai mici.
„Eu vă pot spune că, aşa cum am făcut în momentul respectiv analiza militară (2012-2013, n.r.), ne-ar fi trebuit cel puţin 5% din PIB vreo 5-6 ani ca să avem o capacitate operaţională pe toate unităţile, pe toate structurile existente”, a spus Dănilă.