spot_img
11.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăExterneFost președinte finlandez: SUA, Franța și SUA au respins în 2012 un...

Fost președinte finlandez: SUA, Franța și SUA au respins în 2012 un plan rusesc de schimbare al lui Bashar al-Assad

-

Rusia a propus în 2012 un plan ce prevedea plecarea președintelui Bashar al-Assad de la putere, dar Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii l-au respins, fiind convinse că președintele sirian era oricum pe punctul să-și piardă puterea, a dezvăluit, într-un interviu apărut marți în ziarul The Guardian, fostul președinte finlandez (1996-2000), Martti Ahtisaari, mediator și diplomat, laureat al premiului Nobel pentru Pace, relatează Le Point, conform Agerpres.

Potrivit lui Ahtisaari, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, a propus un plan de pace în Siria în momentul în care erau în curs de desfășurare discuțiile în cadrul Consiliului de Securitate al ONU în problema siriană.

- Advertisement -

Planul, care viza constrângerea lui Assad să părăsească puterea după negocieri cu opoziția siriană, avea la bază trei puncte: de a nu livra arme rebelilor, organizarea unor discuții între regim și opoziție și de a-i permite lui Bashar al-Assad să se retragă elegant la finalul negocierilor.

Dar propunerea a fost respinsă de Franța și aliații săi, care credeau că zilele lui Assad la conducerea Siriei erau numărate, scrie Le Point. ‘Nu s-a întâmplat nimic, pentru că toți credeau, ca mulți alții, că Assad va fi răsturnat de la putere în câteva săptămâni’, a declarat Ahtisaari, estimând că ‘a fost o ocazie pierdută în 2012’.

- Advertisement -

Conflictul izbucnit în martie 2011 făcuse în câteva luni circa 10.000 de morți, față de 240.000, la cât se ridică astăzi bilanțul victimelor tragediei siriene. Între august 2014 și august 2015, 80% dintre persoanele ucise în Siria erau victime ale armatei siriene, potrivit Slate.

Trei ani mai târziu, Daesh (acronimul arab al grupării teroriste Statul Islamic) a cucerit teritorii importante în Siria, iar sirienii care fug de conflict, al cărui sfârșit nu se întrevede, iau cu asalt Europa, într-una din cele mai grave crize ale imigrației din ultimele decenii. Diplomații se apără și susțin că la acea vreme președintele sirian era deja prezentat ca un criminal de război cu care nu se poate negocia, scrie Le Point.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img