spot_img
21.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăBasarabiaFost premier basarabean pro-occidental: Nu e exclusă o rebeliune a intelectualităţii moldovene...

Fost premier basarabean pro-occidental: Nu e exclusă o rebeliune a intelectualităţii moldovene împotriva actualei guvernări pro-europene DEZVĂLUIRI DIN CULISELE POLITICII DE LA CHIŞINĂU

-

Moscova a desfăşurat mai multe operaţiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chişinău, inclusiv prin oferirea unor scheme economice dubioase. Declaraţii în acest sens au fost făcute de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune din România, Digi24, transmite Tele Radio Moldova.
Abordarea rușilor a fost altfel, n-a fost una politico-militară, a spus Ion Sturza. „Ei s-au infiltrat, inclusiv acaparând mințile liderilor politici de dreapta de la Chișinău. Au fost multiple operațiuni speciale de compromitere a liderilor de la Chișinău, inclusiv prin oferirea unor scheme dubioase economice. Eu le-am spus din start: fiți atenți că aici n-o să vină cu tancurile, o să vină cu oferte generoase, să faceți un „deal”, să faceți ceva bani din energetică. Eu cred că unii din liderii de la Chișinău de astăzi, de dreapta, naționali, pro-europeni, sunt profund ancorați în Rusia. Și ăsta e pericolul, pentru că ei și fac ce vor”, a declarat Ion Sturza.

- Reclama -

Fostul premier a vorbit și despre liderul PCRM, Vladimir Voronin. Ion Sturza a făcut, în context, o dezvăluire: în 2003, după ce Voronin a refuzat oferta lui Putin (Memorandumul Kozak), a venit o scrisoare de la Moscova pe numele lui Voronin, în care i s-au descris toate metehnele, toate problemele din viața lui privată, în ideea că „uite, noi știm” – adică, un șantaj. Potrivit lui Sturza, „Voronin nu s-a lăsat intimidat: a luat-o și a băgat-o la coșul de gunoi. A ignorat-o. Și de aici au început problemele lui cu Moscova”.

Ion Sturza a spus că și pro-europenii l-au șantajat, la rândul lor, pe liderul comunist Vladimir Voronin și au favorizat astfel apariția în Parlament a unei veritabile „coloane a V-a” a Kremlinului. „Lui Voronin „i-au arătat niște filmulețe” cu averile lui de prin Europa, cu garajul lui de mașini retro– exact ca la Ianukovici, casele lui de la Baden Baden. Acum n-a putut să ignore informațiile care i-au fost prezentate la început de campanie electorală și a devenit foarte docil, labil, spre bucuria și a românilor, și a europenilor”, a afirmat Ion Sturza.

El susține că scrutinul legislativ din noiembrie anul trecut din Moldova a fost intens fraudat, de pildă prin cumpărarea voturilor, prin interzicerea pe ultima sută de metri a două partide sau prin naționalizarea activelor unuia dintre cei mai mari actori politici.

„Acum, în Parlament, avem o coloana a V-a veritabilă a Rusiei, o extensie a Kremlinului, care dimineața primesc pe fax instrucțiunile de la Moscova – așa-numiții socialiști ai lui Dodon, care nu sunt o opoziție de stânga, ci o coloană a V-a, care acționează pe banii Moscovei, pe instrucțiunile Moscovei. Și dacă ai 20% din Parlamentul de la Chișinău, zi de zi, distructivitatea va fi mai prezentă”, a declarat fostul premier.

În aceste condiții, relația dintre electoratul de dreapta, pro-european, și partidele aflate la guvernare la Chișinău e foarte fragedă și tensionată, avertizează Ion Sturza. „În Moldova nu vorbim despre un Maidan, dar vorbim despre o posibilă rebeliune a părții inteligente, a părții civilizate a societății, care poate să nu mai tolereze o parte a guvernării sau un comportament indiferent și arogant”, a declarat fostul premier al Republicii Moldova.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img