spot_img
17.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasămediuFost consilier prezidențial AVERTIZEAZĂ: Pentru România lucrurile arată mai degrabă ca în...

Fost consilier prezidențial AVERTIZEAZĂ: Pentru România lucrurile arată mai degrabă ca în anii de dinainte de 1938-1940

-

Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională, Iulian Fota, a pledat, marți, în cadrul unei dezbateri despre implicațiile pe care le are schimbarea ordinii internaționale asupra României, că Bucureștiul ar trebui să vină cu politici noi atât în zona diplomației clasice, cât și a celei militare, precizând că „cea mai importantă relație militară bilaterală pe care România ar trebui să o dezvolte e cu Statul Major al Armatei Ruse”.

- Reclama -

În context, Fota a arătat că, din perspectiva României, lucrurile arată mai degrabă ca în anii de dinainte de 1938 — 1940 — când țara „s-a trezit” brusc într-o cu totul altă situație internațională — decât ca în anii de după 1989 — 1990, când, susține fostul consilier prezidențial, Bucureștiul a avut timp să se adapteze la schimbări.

„Cred că ne trebuie noi politici. În primul rând, zona diplomației tradiționale, a MAE, ne trebuie idei noi și inițiativă și în zona de diplomație militară. Poate că cea mai importantă relație militară bilaterală pe care România ar trebui să o dezvolte — o să râdeți — e cu Statul Major al Armatei Ruse. Ca să nu mă refer la relația cu Rusia în ansamblu. E o epocă în care trebuie să renunțăm la o serie întreagă de limitări în acțiunea noastră diplomatică și să începem să fim un pic mai inventivi pentru că asta e ceea ce alții deja fac și n-am inventa aici nimic”, a afirmat Fota, la Palatul Parlamentului, în cadrul dezbaterii organizate de Comisia pentru afaceri europene de la Camera Deputaților.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img