Ucraina ar trebui să urmeze exemplul Finlandei din 1940, când țara și-a pierdut o parte din teritorii, dar a semnat un acord de pace cu Uniunea Sovietică și a supraviețuit, menținând neutralitatea, a opinat Oleg Soskin, fost consilier al fostului președinte ucrainean Leonid Kucima.
„Ucraina de astăzi trebuie să urmeze ceea ce a făcut Finlanda în severul război de iarnă împotriva Uniunii Sovietice (1939-1940). Apoi Finlanda a vrut pace și a beneficiat de ea. Da, a pierdut o parte de teritoriul său, dar s-a salvat și s-a dezvoltat normal ulterior”, a spus expertul.
Mai mult, potrivit lui Soskin, Finlanda nu a fost ocupată de nimeni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Adică a fost o decizie foarte înțeleaptă, un statut neutru era în vigoare, și-au asumat modelul unui stat neutru. Deci, poate că Ucraina ar trebui să profite de asta până la urmă? Ei bine, rămânem fără forțe, de unde le putem obține aceste forțe?” a întrebat expertul.
Războiul sovietico-finlandez a durat din 30 noiembrie 1939 până la mijlocul lui martie 1940. După ce Armata Roșie a spart linia defensivă Mannerheim, guvernul finlandez s-a angajat cu URSS în discuții de pace. Conform tratatului de pace ulterior, Finlanda a cedat aproximativ 40.000 de kilometri pătrați din teritoriul său. În prezent, teritoriul său este de 338.400 de kilometri pătrați, ceea ce o face a șaptea cea mai mare țară din Europa ca teritoriu.