Home Armata Forța NATO din Kosovo amenință că va interveni dacă vor fi „tulburări”...

Forța NATO din Kosovo amenință că va interveni dacă vor fi „tulburări” între sârbi și kosovari

0
A soldiers of the NATO-led peacekeeping mission in Kosovo (KFOR) secures the area near the village of Rudare in northern Mitrovica during a protest of Kosovo Serbs on November 23, 2018, following Kosovo's move to slap Serbian imports with a 100 percent tariff. - Kosovo's move has triggered a new surge of tensions between the former war foes on November 22. Kosovo announced the tariff on both Serbian and Bosnian goods -- though excluding international brands -- on November 21 after accusing Belgrade of sabotaging its bid to join Interpol, the international police organisation. Serbia has long fought to thwart Kosovo, which is home to an ethnic Albanian majority, from joining international organisations like the United Nations. (Photo by Armend NIMANI / AFP)

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) este ‘pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată ‘ de tulburările de la frontiera cu Serbia, a avertizat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o discuţie cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează France Presse conform Agerpres.

‘Am discutat cu preşedintele #Serbiei, @avucic, pe tema tensiunilor din nordul #Kosovo’, a anunţat Stoltenberg într-un mesaj pe contul său Twitter.

‘Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. @NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU’, a afirmat el.

Forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari din 28 de ţări, precizează Alianţa, potrivit căreia, mandatul acesteia este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie ‘în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo’.

Jens Stoltenberg a discutat marţi cu premierul kosovar Albin Kurti pentru a insista asupra necesităţii de a evita acţiunile unilaterale.

Decizia Pristinei de a impune permise de şedere temporare persoanelor care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă şi de a-i obliga pe sârbii kosovari să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare cu unele emise de Republica Kosovo a provocat o escaladare a tensiunilor.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo în 2008, la un deceniu după un război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, majoritatea albanezi kosovari. De atunci, regiunea a fost scena unor fricţiuni regulate.

Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, administraţia de la Pristina a decis să amâne cu o lună, până la 1 septembrie, intrarea în vigoare a noilor reguli la graniţa cu Serbia.

Ad

Exit mobile version