Fondatorul Cirque du Soleil și-a vândut toate acțiunile

0
476

Fondatorul Cirque du Soleil, Guy Laliberté, a anunţat luni că nu mai este acţionar al companiei după ce şi-a vândut ultima participaţie, de 10%, către Caisse de dépôt et placement din Quebec (CDPQ), un investitor instituţional care gestionează mai multe fonduri de pensii şi programe de asigurare în Quebec, informează AFP.

„Sunt fericit să-mi cedez participaţia la Cirque, pe care l-am fondat acum 35 de ani”, a declarat fostul acrobat, în vârstă de 60 de ani, citat în comunicatul de presă al Caisse.

„Voi continua să mă implic în procesul creativ al spectacolelor şi, mai ales, voi continua să susţin şi să contribui la influenţa industriei divertismentului din Quebec prin celelalte proiecte ale mele”, a precizat Laliberté, care a creat şi Fundaţia One Drop şi compania Lune Rouge.

Guy Laliberté „rămâne, totuşi, implicat în procesul creativ al companiei şi îşi menţine interesele economice”, a declarat Caisse de dépôt et placement din Quebec într-un comunicat.

Prin această investiţie, CDPQ şi-a dublat participaţia, deţinând în prezent „circa 20% din afacere”.

CDPQ a intrat printre investitorii Cirque du Soleil în 2015, când Guy Laliberté şi-a vândut compania, fondată în Quebec în 1984, investitorilor chinezi şi americani.

Compania, a cărei imensă piaţă chineză este una dintre priorităţi, este deţinută de atunci în proporţie de 60% de fondul american TPG şi 20% de grupul chinez Fosun, care deţine în special Club Med. La sfârşitul respectivei tranzacţii, miliardarul Laliberté şi-a redus participaţia la trupă de la 90% la 10%.