spot_img
2.2 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăActualitateFMI nu vrea creșterea salariului minim in România

FMI nu vrea creșterea salariului minim in România

-

Majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală sporesc riscul unei inflaţii mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creşterii relativ slabe a productivităţii în regiune, a avertizat Fondul Monetar Internaţional, transmite Reuters.

- Reclama -

În condiţiile în care inflaţia se atenuează, de la nivelurile de pete 10%, economiile regiunii sunt la un punct de cotitură, diminuarea creşterii preţurilor impulsionând revenirea salariilor în teritoriu pozitiv, ceea ce, speră guvernele, va ajuta consumul şi o redresare economică mai amplă, anul viitor.

- Advertisement -

Totuşi, aşteptatul boom al economiilor regiunii, care s-au contractat sau au încetinit semnificativ, din cauza inflaţiei ridicate, ar putea de asemenea reprezenta riscuri dacă firmele trec asupra consumatorilor costurile cu salariile ridicate, prin noi majorări de preţuri.

Salariul minim în Polonia, deja cel mai ridicat din regiune conform datelor Eurostat, ar urma să crească anul viitor cu aproximativ 20%. Guvernul României a majorat salariul minim cu 10% din octombrie în timp ce Ungaria a indicat o posibilă creştere de 10% – 15%.

- Advertisement -

Guvernul ceh ia în considerare o majorare de 9% – 12%, ceea ce ar depăşit nivelul inflaţiei estimat în 2024, după o lungă perioadă de scădere a salariilor reale, care a afectat cererea şi a redus semnificativ activitatea economică anul acesta.

Unele bănci centrale din regiune au răspuns la creşterea mai slabă a preţurilor reducând dobânzile, în special în Polonia şi Ungaria, care ar urma să înregistreze anul viitor rate ale inflaţiei peste ţintele băncilor centrale.

Deşi din 2019 salariul minim a crescut în mare măsură în linie cu inflaţia, este nevoie în continuare de prudenţă, a declarat pentru Reuters Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

„În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune”, susţine oficialul FMI.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img