spot_img
14.4 C
București
sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăActualitateFMI către Guverne: Ajutați cu bani populația vulnerabilă altfel veți avea tensiuni...

FMI către Guverne: Ajutați cu bani populația vulnerabilă altfel veți avea tensiuni sociale

-

Guvernele trebuie să îşi concentreze sprijinul fiscal pe populaţiile vulnerabile, care sunt cele mai afectate de creşterea preţurilor la energie şi alimente şi care acum se confruntă cu o creştere a insecurităţii alimentare ca urmare a războiului din Ucraina, a anunţat miercuri Fondul Monetar Internaţional, informează Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

Preţurile mai mari la alimente şi energie au înmulţit riscurile de tensiuni sociale, în special în ţările cu venituri reduse, care se confruntă deja cu un nivel mai mare al datoriilor după pandemia de COVID-19 şi cu o majorare a costurilor la care se împrumută, odată cu creşterea dobânzilor, susţine FMI în ultimul său raport privind evoluţiile fiscale globale.

„Acţiunile guvernelor pentru protejarea celor vulnerabili, în situaţii dificile, au o contribuţie mare la păstrarea coeziunii sociale”, a declarat Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, într-un interviu pentru Reuters.

Gaspar a spus că există suficiente dovezi potrivit cărora crizele financiare, pandemiile şi fluctuaţiile mari de preţuri pot agrava diviziunile şi tensiunile sociale, iar politica fiscală are un rol important de jucat în răspunsul la aceste îngrijorări.

„Este absolut imperativ pentru politicile publice să asigure securitate alimentară pentru toţi”, a spus Vitor Gaspar, care s-a declarat în favoarea unor măsuri temporare ţintite, precum transferuri de numerar, în locul unor subvenţii ample şi generalizate, care ar putea fi mai costisitoare.

Gaspar a adăugat că gospodăriile sărace cheltuie până la 60% din bugetele lor pe alimente, comparativ cu doar 10% pentru o gospodărie medie din economiile avansate.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img