Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează că până la sfârșitul anului viitor încă patru milioane de migranți ar putea ajunge în Uniunea Europeană (UE). De asemenea, FMI pune la îndoială capacitatea UE de a integra pe piața muncii un număr atât de mare de persoane.
Numai în 2015 în Europa au venit peste 1,1 milioane de migranți, iar în doi ani potrivit acestor date numărul lor va ajunge la sfârșitul lui 2017 la peste 5 milioane.
PIB-ul statelor unde se stabilesc migranții ar putea crește ușor, pe termen scurt, ca urmare a efectului multiplicator creat de creșterea cheltuielilor guvernamentale și a sporirii ofertei pe piața muncii, potrivit estimării FMI, dar pe termen lung există semne de întrebare cu privire la șansele ca acest aflux să stimuleze creșterea economică, iar integrarea migranților pe piața muncii este elementul determinant în această situație.
Studiul FMI precizează că în cazul imigranților economici experiența internațională arată că aceștia primesc salarii mai mici față de cele ale localnicilor, iar rata șomajului în rândul migranților este mai ridicată. Aceste diferențe se mai atenuează odată cu trecerea timpului, dar ele rămân ca efect al dificultăților de integrare provocate în special de insuficienta cunoaștere a limbii țării gazdă și a lipsei de calificare a migranților în meserii de care noua lor țară are nevoie.