spot_img
6.1 C
București
vineri, decembrie 9, 2022
AcasăhighlightSCANDAL CU CONSILIERUL LUI IOHANNIS ÎN SPANIA: Apucături comuniste

SCANDAL CU CONSILIERUL LUI IOHANNIS ÎN SPANIA: Apucături comuniste

-

Mai multe asociații românești din Spania denunță felul în care ambasada României de la Madrid cenzurează relația cu românii din comunitate, pe care îi alege pe sprânceană atunci când au loc întâlniri cu reprezentanți ai Guvernului sau Președinției, scrie ziarul Românul din Spania.

- Reclama -

Ultimul scandal a fost declanșat de vizita recentă în Spania a consilierului prezidențial pentru diaspora, Sandra Pralong, care nu s-a văzut decât cu câteva asociații, chemate la eveniment de Ambasada de la Madrid.

Consilierul președintelui Klaus Iohannis pentru românii din afara granițelor ceruse ca întâlnirea de săptămâna trecută să fie deschisă pentru „întreaga comunitate”, dar conducerea ambasadei a preferat să anunțe doar o parte dintre asociațiile românești din Spania, pe cele din lista întocmită de conducerea instituției.

CITIȚI ȘI:Consilierul lui Iohannis: Românii din diaspora nu mai au nevoie de ajutorul statului român

Mai mult, la întrebările ziarului Românul și în prezența consilierului prezidențial Sandra Pralong, reprezentanții Ambasadei au spus că au anunțat pe „toată lumea”, pentru a recunoaște apoi că, de fapt, au fost invitați doar anumiți reprezentanți ai românilor.

Am fost obișnuiți în ultimul timp cu așa zisele vizite oficiale ale miniștrilor care își cheamă la Ambasadă persoanele sau asociațiile aservite. Vizitele oficiale nu erau anunțate din timp, iar în comunicatele care apăreau ulterior în presă nu se preciza care au fost asociațiile sau federațiile participante. Aceste amănunte ar trebui să apară. Orice român din Spania are dreptul să fie informat despre ONG-urile care îi pot oferi informații sau reprezentare”, a declarat pentru Românul Ciprian Roman, vice-președinte al asociației IntegraMas, care mai semnalează și faptul că nu este permisă „o triere a ONG-urilor”.

Federația Asociațiilor Românești din Europa, FADERE, este un alt ONG care nu mai primește invitații la Ambasadă pentru întâlnirile cu oficialii care vor să se vadă cu românii din Spania.
Președintele FADERE, Daniel Țecu spune că accesul organizației sale a fost blocat după ce a participat la un protest în anul 2014, in favoarea dreptului la vot pentru românii din străinatate.

Daniel Țecu - președinte Fadere

I-am scris doamnei Magdalena Lungu de la Ambasadă (desemnată de ambasador să mențină relația cu comunitatea, n.red.) foarte clar și am întrebat-o de ce de fiecare dată când vine un demnitar trebuie să aflu din altă parte și aud de fiecare dată aceeași scuză: că adresa FADERE s-ar fi șters din banca de date a Ambasadei”, a declarat pentru Românul Daniel Țecu, președintele FADERE, revoltat de modul în care a fost organizată întâlnirea cu Sandra Pralong, consilierul președintelui României.

De la sosirea lui Ion Vîlcu la conducerea ambasadei României din Spania, instituția a redus la maximum relațiile cu asociațiile, cu presa și cu alte persoane din comunitate, dar mai ales cu cele care sunt sau au fost critice față de activitatea sa.

 

 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img