Proteste de amploare în capitala Cataloniei: 450.000 de persoane în stradă/ Què volen aquesta gent

0

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, va susţine un discurs sâmbătă, la ora locală 21:00 (22:00, ora României), ca urmare a anunţului premierului spaniol Mariano Rajoy privind suspendarea guvernului regional catalan şi organizarea de alegeri anticipate, relatează agenţia Reuters.

UPDATE: Aproximativ 450.000 de persoane participă, sâmbătă, la manifestaţia pentru eliberarea a doi lideri separatişti, de la Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Òmnium Cultural, Jordi Sànchez, respectiv Jordi Cuixart. Demonstraţia s-a încheiat cu melodia „Ce vor aceşti oameni?” (Què volen aquesta gent) cântată de Maria del Mar Bonet.

Bonet a spus că acest cântec a fost compus în urmă cu 50 de ani. „Vor să ne ia speranţa, dar nu vor reuşi. Vom ieşi din asta. Sigur!”, a spus solista.

CITIȚI ȘI: Cum s-a ajuns la revolta catalanilor

Puigdemont s-a întâlnit cu membrii guvernului său pentru a discuta poziţia oficială în cazul activării Articolul 155 din Constituţia Spaniei, potrivit căruia autonomia regiunii Catalonia poate fi suspendată dacă se constată încălcarea legilor.

Înainte de discurs, în jurul orei locale 17:00 (18:00, ora României), Carles Puigdemont va participa la o manifestaţie de amploare organizată în Barcelona în semn de protest faţă de reţinerea liderilor separatişti Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart.

Sanchez (preşedintele Adunării Naţionale Catalane – ANC) şi Cuixart (preşedintele organizaţiei Omnium Cultural) au fost plasaţi în arest fără posibilitatea de cauţiune pe durata investigaţiei pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania. Principala acuzaţie care a fost adusă împotriva celor doi este organizarea unui miting la 20 septembrie, pe durata căruia mai mulţi participanţi au blocat accesul forţelor de ordine spaniole într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, şi au distrus mai multe vehicule.

LIVE VIDEO BARCELONA CAMERĂ RUPTLY: