Duminică dimineaţă, procurorii au anunţat 146 de percheziţii în Bucureşti şi 11 judeţe, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii, cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, surse judiciare declarând că printre firmele percheziţionate sunt Erbaşu, UTI şi Strabag.
Suprinde apariţia firmei UTI, care chiar dacă apare şi în dosarul EADS nu a fost deranjată de nimeni până acum.
UTI aparţine lui Tiberiu Urdăreanu, (n. 29 iunie 1953 în Dej, județul Cluj) este un om de afaceri român, patronul grupului de firme UTI Grup. Este fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost șef al Comandamentului de Tancuri și Auto în vremea comunismului. A absolvit Institutul Politehnic București – Facultatea de Autormatică în 1997 și Universitatea din Leicester, Marea Britanie, în 1998. Între 1978 și 1984 a lucrat în Ministerul Industriilor și Construcțiilor de Mașini, iar între 1984 și 1993, la Ministerul Apărării Naționale – Institutul de Cercetări al Armatei. Din 1993, conduce grupul UTI[2]. Tiberiu Urdăreanu este maior în rezervă Este vicepreşedinte UNPR.
Urdareanu a pus pe roate o serie de firme prin care a scos contracte din ce in ce mai substantiale, cele mai importante cu statul, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. UTI a inceput afacerile cu statul inca din 1993, fapt care a impus firma pe piata. Una dintre principalele lucrari ale societatii lui Urdareanu a fost securizarea retelei Bancorex si Eximbank. O lucrare extrem de importanta a UTI a fost si cea de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. De asemenea, UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanta si 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. Si de la Metrorex firma lui Urdareanu a incasat bani frumosi: 1,4 milioane de euro, plus 239,7 miliarde de lei vechi. UTI a derulat afaceri si cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru securizarea frontierelor. Printre beneficiarii serviciilor UTI mai pot fi amintiti Directia Generala a Vamilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica, Ministerul Comunicatiilor Tehnologiei si Informatiilor, CONEL etc.
UTI Italy, societate inmatriculata tot de Urdareanu, a jucat rolul de finantator si furnizor de produse pentru SPP. UTI a laut cam toate contractele din domeniul apărării, dar a avut un client bun în Primăria Capitalei, când primar era Adriean Videanu.
Numele UTI şi al lui Urdăreanu a apărut şi în dosarul fostului şef al CJ Cluj, Horia Uioreanu, dar în cele din urmă numele său a dispărut din dosar.
- Reclama -
- Advertisement -