Home Dezvaluiri Firma inființată de Bogdan Chireac și turcii vor să modernizeze fregatele Regele...

Firma inființată de Bogdan Chireac și turcii vor să modernizeze fregatele Regele Ferdinard și Regina Maria

0

Mai multe firme din Turcia şi o companie românească au semnat, luni, la Constanţa, un protocol de colaborare pentru a participa ulterior la licitaţia internaţională ce va fi organizată pentru programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Evenimentul a fost organizat de STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.), o prestigioasă companie de inginerie şi tehnologie din Turcia, la ceremonie fiind prezenţi demnitari şi militari de ordin superior din Turcia şi România şi reprezentanţii firmelor pretendente la modernizarea fregatelor- STM, Aselsan, Havelsan şi CSR din România. CSR (Centrul pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL) a fost deţinută de jurnalistul Bogdan Chirieac şi trecută ulterior pe numele unei obscure societăţi comerciale elveţiene. CSR deţine monopol în România pe echipamente şi tehnologii de telecomunicaţii, astfel încât firma jurnalistului Bogdan Chirieac a primit de-a lungul timpului contracte de zeci de milioane de euro de la Aeroporturi Bucureşti, STS, MAI etc. În prezent, după cum se poate vedea, CSR a început o campanie de lobby, alături de parteneri turci, în speranţa că va putea convinge autorităţile să-i atribuie şi contractul pentru modernizarea fregatelor, scrie Replica de Constanța.

„Prietena şi aliata noastră, România, şi Forţele Navale Române au solicitat îmbunătăţirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menţinere a păcii în bazinul Mării Negre şi în lume şi pentru a proteja drepturile şi interesele României. Ca parte a acestei iniţiative, Ministerul Apărării Naţionale din România a demarat procesul de licitaţie pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Davut Yılmaz.
Conform acestuia, STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forţele Navele Române cu toate procedurile şi detaliile tehnice incluse, dar şi cu potenţialele parteneriate locale cu companiile româneşti din industria apărării. Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) şi CSR (România) este o acţiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia şi România. Planurile STM includ modernizarea tehnologică şi pregătirea de apărare şi luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în şantiere navale româneşti şi folosind în proporţie maximă resurse locale.Statele Unite şi-au arătat sprijinul faţă de iniţiativa STM, la Constanţa fiind prezenţi şi reprezentanţi ai companiei Raytheon, care au participat la evenimente.

Ad

Exit mobile version