spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăActualitateFinlanda s-a înfundat în datorii. România e aproape. Soluția finlandeză: cresc impozitele...

Finlanda s-a înfundat în datorii. România e aproape. Soluția finlandeză: cresc impozitele și TVA

-

Datoria publică a Finlandei a crescut cu mai mult decât orice altă țară din UE la sfârșitul anului 2023, potrivit datelor publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene.

Datoria publică a Finlandei a crescut cu 2,3 ​​puncte procentuale în al patrulea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. La sfârșitul anului 2023, datoria publică a Finlandei era de 210,5 miliarde de euro, sau 75,8% din PIB, arată datele Eurostat.

- Advertisement -

Letonia se află pe locul doi, cu o creștere de 1,8 puncte procentuale a datoriei publice. România ocupă locul trei în ceea ce privește creșterea datoriei publice cu 1,3 puncte procentuale. Cea mai mică creștere se observă în Lituania.

Într-un număr de țări, datoria publică a scăzut. În special, s-a înregistrat o reducere în Portugalia, Grecia, Cipru și alte țări.

- Advertisement -

Anterior, guvernul finlandez, ca parte a ajustării finanțelor publice, a fost de acord să reducă deficitul bugetar de la actualul 12,9 miliarde la 6,9 miliarde până în 2028. Pentru a rezolva această problemă, în special, impozitele vor fi majorate și valoarea beneficiilor se va modifica. Cabinetul de Miniștri majorează TVA-ul de la 24% la 25,5%. TVA-ul în Finlanda va fi al doilea cel mai ridicat nivel al taxei pe valoarea adăugată din Europa.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img