Finlanda ar putea prelua președinția UE de la România fără guvern

0
74


Liderul social-democraţilor finlandezi, Antti Rinne, a fost ales miercuri, cu 187 de voturi, preşedinte al Parlamentului, după ce partidul său a câştigat recentele alegeri legislative din Finlanda, informează dpa. Alegerea lui era aşteptată, în condiţiile în care Partidul Social-Democrat a devenit cel mai mare partid în cea de-a 200 legislatură, cu 40 de locuri – mai mult cu şase comparativ cu legislatura precedentă – în urma alegerilor parlamentare din 14 aprilie.

The chairman of the Social Democratic Party (SDP) of Finland, Jutta Urpilainen (L), and French Socialist Party member and former presidential candidate Segolene Royal arrive to give a press conference in Helsinki on February 7, 2011. Royal is in Finland as a guest of the SDP ahead of Finland’s parliamentary elections in April. AFP PHOTO / JUSSI NUKARI – FINLAND OUT – (Photo credit should read JUSSI NUKARI/AFP/Getty Images)

Se aşteaptă ca, în următoarele zile, Antti Rinne, 56 de ani, fost lider de sindicat, să înceapă demersurile pentru formarea noului guvern. În calitate de cel mai mare partid în Parlament, Partidul Social-Democrat are dreptul la prima încercare de a forma un nou guvern.

Dacă va fi ales premier, este de aşteptat ca Rinne să demisioneze din funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Rinne a declarat deja că speră să reuşească formarea guvernului până în mai, dar a adăugat că nu există garanţii că se va reuşi acest lucru.

În iulie, Finlanda va prelua de la România preşedinţia prin rotaţie a UE. Acest lucru contribuie la conştientizarea urgenţei pe care o constituie formarea unui guvern.