Home Analize Financial Times: Bătălia din spatele războiului din Orientul Mijlociu

Financial Times: Bătălia din spatele războiului din Orientul Mijlociu

0

Războiul dintre Israel și Hamas va fi un mare test pentru China, care încearcă să-și consolideze influența în regiunea „tradițională a SUA”, scrie Financial Times (FT), citând experți și surse diplomatice intervievate.

După cum notează ziarul, Statele Unite rămân cea mai puternică putere militară din Orientul Mijlociu și și-au „demonstrat deja puterea” în criza actuală, trimițând două grupuri de portavioane în Marea Mediterană. Washingtonul este, de asemenea, principalul jucător diplomatic din regiune și principalul aliat al Israelului.

În același timp, China, al cărei rol economic în regiune a crescut rapid în ultimele decenii, este în relații bune cu aproape toți, inclusiv cu Iranul, „patronul” Hamas și cu Hezbollah-ul libanez. Ziarul amintește că în ultimii ani Beijingul a jucat un rol important în atragerea a patru țări din Orientul Mijlociu – Egipt, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – în grupul de țări BRICS și, de asemenea, a contribuit la „destinderea” relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran.
Analiștii intervievați de FT notează că, de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, China a „ales un ton neutru”, solicitând ambelor părți „să rămână calme” și necondamnând acțiunile grupării palestiniene. „China ar putea fi de acord cu ceva între Arabia Saudită și Iran, deși acest lucru nu creează prea multă încredere în partea israeliană”, a declarat o sursă diplomatică pentru ziar.

Potrivit acestuia, dacă China nu va alege o parte în viitorul apropiat, aceasta nu va putea acționa ca arbitru sau mediator în acest conflict.

Potrivit calculelor FT, China depășește acum SUA în numărul de misiuni diplomatice din regiune și este, de asemenea, cel mai mare partener comercial pentru mai multe țări din Orientul Mijlociu, cu excepția Israelului.

În același timp, investițiile directe ale SUA domină în Israel, Oman, Bahrain, Liban, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Analiștii intervievați de publicație subliniază, de asemenea, „sentimentele pro-palestiniene” din interiorul Chinei, unde presa de stat dă vina pentru începutul conflictului pe Statele Unite și pe politica sa regională. Această poziție, după cum scrie FT, provoacă dezamăgire în Israel.

Ad

Exit mobile version