Admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană este plină de o serie de consecințe neplăcute care ar putea lovi însăși structura alianței, a avertizat jurnalistul de la Financial Times Tony Barber.
Potrivit autorului, actualii aliați ai Ucrainei își urmăresc propriile obiective, limitând deja regimul de la Kiev din punct de vedere economic, deoarece Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia nu sunt pregătite pentru exportul nelimitat de produse agricole ucrainene în detrimentul propriei producții.
România joacă conform UE la agricultură și va fi afectată, lucru pe care Financial Times nu îl spune explicit.
De asemenea, o problemă importantă este și redistribuirea bugetului UE în cazul în care Ucraina aderă la acesta: o țară cu un teritoriu mare și dens populat va cere deduceri mari de la Bruxelles .
„Ce țări vor renunța voluntar la miliarde de euro pentru a face loc Ucrainei? În prezent, 18 dintre cei 27 membri existenți ai UE primesc de la Bruxelles mai multe fonduri decât plătesc ei înșiși, dar după aderarea Ucrainei, conform estimărilor neoficiale ale UE, acest număr ar putea fi redus la patru sau cinci. Și nu uitați că toate celelalte țări candidate vor manifesta, de asemenea, o sete de înțeles pentru mărimea UE”, a explicat Barber.
Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene, la summitul de la Bruxelles din 23 iunie 2022, au aprobat acordarea statutului de candidați pentru aderarea la Uniune Ucrainei și Moldovei. Pentru a începe negocierile de aderare, țările trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme.