spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăExterneFiica opozantului Nemţov, „terorizată” în Rusia

Fiica opozantului Nemţov, „terorizată” în Rusia

-

Fiica cea mare a opozantului Boris Nemţov, asasinat lângă Kremlin, a părăsit Rusia. Ea a criticat dur, într-o scrisoare deschisă publicată marţi, atmosfera plină de ură la care incită propaganda pro-Kremlin, relatează AFP citată de Mediafax.

- Reclama -

„Propaganda rusă ucide”, scrie Jana Nemţova, în vârstă de 31 de ani, într-un editorial publicat în cotidianul de afaceri Vedomosti (liberal). „Multe dintre textele presei controlate de Kremlin amintesc retorica propagandiştilor africani”, apreciază ea, subliniind că propaganda de stat a jucat un rol important în genocidul din Rwanda, în 1994.

„Maşina de informaţii a lui Putin – similară celor din Germania nazistă şi Rwanda – foloseşte metode criminale de propagandă şi seamănă ura care generează violenţă şi teroare”, scrie ea.

Nemţova, o jurnalistă la postul rus de afaceri RBK, a avertizat că agresivitatea faţă de disidenţi, alimentată de presa de stat, poate scăpa de sub control şi provoca noi victime în viitor.

„Oameni infectaţi cu ură încep să comită noi crime din proprie iniţiativă”, scrie ea.

Avocatul lui Nemţova a declarat că tânăra a plecat din Rusia în Europa şi nu plănuieşte să se întoarcă imediat. El a precizat că tânăra nu s-ar fi aflat în siguranţă dacă ar fi rămas în Rusia, referindu-se la hărţuirea activiştilor din opoziţie.

„Se creează o atmosferă de teroare”, a spus el, subliniind că cei care au orchestrat asasinarea tatălui ei se află în continuare în libertate.

Într-un mesaj laconic trimis AFP, Nemţova afirmă că avocatul ei are dreptate şi refuză să ofere alte detalii.

Boris Nemţov, unul dintre cei mai duri critici ai preşedintelui Vladimir Putin, a fost asasinat pe un pod, lângă Kremlin, la sfârşitul lui februarie. Autorităţile ruse au arestat cinci ceceni, suspectaţi de uciderea opozantului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img