România a reuşit să atragă numai 120 de milioane de euro din fondurile europene alocate în perioada 2014- 2020 dintr-un total de 21 de miliarde de euro alocate prin intermediul Politicii de Coeziune. Astfel, la jumătatea celui de-al doilea exerciţiu financiar prin care România poate primi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, rata de absorbţie efectivă este de numai 0,5% din total, scrie Ziarul Financiar.
„Până în acest moment am primit de la Comisia Europeană, prin Politica de Coeziune, circa 120 de milioane de euro ca rambursări din fondurile europene alocate în perioada 2014-2020“, a spus Mihaela Toader, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
Toader a fost anterior ministrul Fondurilor Europene în guvernul Grindeanu.
CITIȚI ȘI: Cum a ajuns ministru în guvernul Grindeanu fiica agentului Tătărescu
Până la finalul anului ministerul şi-a propus să trimită facturi spre decontare la UE în valoare totală de 1,9 miliarde de euro, ceea ce ar însemna ulterior o rată de absorbţie de 10% din suma alocată României prin Politica de Coeziune.
În exerciţiul financiar 2014-2020, România are la dispoziţie fonduri nerambursabile în valoare totală de 42 de miliarde de euro, dintre care 21 de miliarde de euro sunt alocaţi prin Politica de Coeziune, iar peste 19 miliarde de euro sunt destinaţi agriculturii şi dezvoltării rurale.