de Bogdan Tiberiu Iacob preluare Inpolitics
O manevră ilegală și fără precedent în politica românească se pregătește, din informațiile noastre, pentru mîine, la Consiliul Național al PNL, despre a cărui convocare bizară am relatat în premieră, zilele trecute. O manevră a disperării taberei Iohannis-Cîțu, menită să asigure victoria actualului premier cu prețul încălcării oricăror norme ale democrației.
Concret, tabăra Cîțu vrea să recurgă mîine la o prevedere din statutul PNL, unică pe scena politică și ilegală, prin care se permite modificarea statutului în afara congresului. Și să se introducă posibilitatea votului online la congres.
Art.80 prevede, astfel, că ”în cazul în care împrejurările impun de urgență o schimbare majoră a statutului sau a programului politic, Consiliul Național poate adopta astfe de hotărîri cu obligația de a le supune ratificării congresului în termen de 60 de zile”.
O asemenea prevedere nu s-a regăsit vreodată în statutele altor partide și e explicabil de ce.
Legea partidelor politice 14/2003 spune clar
Articolul 25
(1) Modificarea statutului sau a programului partidului politic poate avea loc în condițiile prevăzute de statut.
(2) Orice modificare se comunică Tribunalului București, în termen de 30 de zile de la data adoptării, cu îndeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) și (3). Tribunalul București o examinează potrivit procedurii prevăzute la art. 20 și 21.
Ceea ce înseamnă că nicio modificare a statutului unui partid nu poate fi aplicată pe loc, ci numai după aprobarea sa de către Tribunal, adică abia la următorul congres. O măsură de bun simț introdusă tocmai pentru a proteja scena politică de cel mai mare pericol: abuzul de putere prin schimbarea arbitrară a regulilor în timpul jocului.
Partidele de la noi au ignorat, de regulă, această importantă interdicție, recurgînd la o așa-zisă interpretare a legii conform căreia atît timp cît deciziile sunt parte a bucătăriei interne și nu afectează terțe părți, e totul în regulă.
Că nu e așa s-a dovedit chiar în PNL atunci cînd, în 2014, un liberal a contestat aplicarea unor modificări la statut înaintea aprobării lor de către tribunal, iar justiția i-a dat dreptate, anulînd respectivele modificări. Dacă cineva ar fi mers mai departe după acea decizie și ar fi cerut, conform legii partidelor, dizolvarea juridică a PNL, situația s-ar fi complicat dramatic. Spre norocul PNL, nu a cerut-o nimeni.
Scriam acum 4 zile despre dubioasa convocare a Consiliului Național peste capul lui Orban:
”Conform surselor noastre, CN-ul va dezbate sîmbătă, teoretic, anumite modificări ale statutului pe care ar urma să le adopte congresul, de asemenea o procedură neobișnuită pentru că se presupune că însuși congresul e un for de dezbatere mai înaintea adoptării modificărilor. Pe de altă parte – și aici e punctul fierbinte – CN va lua în discuție aspecte ținînd de organizarea congresului, aceleași surse afirmînd că se va forța reducerea drastică a numărului de de delegați, de la 5000, cît s-a stabilit la CN-ul din primăvară, la sub 3000, cu argumentul că numărul infecțiilor din București e în creștere și trebuie recurs la măsuri extraordinare.
Ori, reducerea numărului de delegați e clar în avantajul lui Florin Cîțu și în dezavantajul actualului președinte. Decizia ar veni pe fondul constatărilor că Orban are un sprijin mult mai mare din partea aleșilor locali ai partidului decît se estima la un moment dat, altfel spus, la firul ierbii, rupe”.
Iată că informațiile de atunci se confirmă: surse de încredere spun că mîine se va forța reducerea numărului de delegați ori introducerea votului digital la congres, dacă nu chiar amîndouă, prin modificarea statutului cu cîteva zile înainte de congres. Pe motiv că Bucureștiul, intrat azi în cod galben de pandemie, va ajunge, probabil, pe bune sau nu, în cod roșu pînă la congres.
Niciodată nu s-a mai întîmplat așa ceva în România, să modifici regulile nici măcar în timpul jocului, ci chiar înainte de începerea lui.
Scandalul produs în USRPLUS în aceste zile din cauza votului online denotă limpede că e o procedură periculoasă, lesne de viciat.
Cu vot online, procedură contestată pe tot mapamondul, la congres, nu se mai poate vorbi de vreo bătălie pentru președinția partidului, ci doar de proporțiile scorului cu care va cîștiga Superman-Cîțu șefia partidului și toate celelalte funcții puse în joc.
La ultima ședință de Birou Permanent al PNL, conform unor surse din interior, gruparea Cîțu a propus deja modificarea statutului, care să fie aprobată de Consiliul Național, în sensul introducerii votului online, dar Ludovic Orban a contracarat cu o mișcare care i-a pus pe picior greșit. Mai exact, el a fost de acord cu votul online, cu excepția acelor decizii pentru care statutul și legea partidelor reclamă vot secret, adică fix alegerea conducerii. Pentru că vot online înseamnă că președinții de organizații adună delegații în birourile lor și îi pun să voteze ”cum trebuie” sub directa lor supraveghere. Case closed.
Dar asta nu înseamnă că propunerea e îngropată, ci ea va fi reluată în mod cert mîine, la CN.
Iar dacă gruparea Orban nu va reuși să blocheze și mîine schimbarea statutului, actualului președinte nu prea îi rămîn multe variante.
Caz în care Ludovic Orban fie va contesta în instanță modificările la statut, dar asta înseamnă un verdict peste săptămîni ori luni.
Fie va lua taurul de coarne și își va anunța retragerea cu fruntea sus dintr-o cursă necinstită, în afara normelor democrației.
O intrare a lui Orban în congres drept candidat, cu șmenuirea digitală a votului, nu va face decît să valideze procedura și să îi ofere contracandidatului său aureola victoriei ”muncite” și ”meritate”.
- Advertisement -