spot_img
3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriFestivalul “Ascultarea României” și reînvierea Securității

Festivalul “Ascultarea României” și reînvierea Securității

-

Agenţia MEDIAFAX a contactat miniştri din perioada indicată de fostul secretar în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, ca fiind ascultaţi pe mandate de siguranţă naţională, unul dintre ei, Varujan Vosganian, spunând că s-a ajuns la o psihoză naţională, iar oamenii nu mai vorbesc de teamă la telefon.

- Reclama -

Varujan Vosganian, ministrul Economiei în perioada decembrie 2012 -octombrie 2013: „Sentimentul că am fost ascultat nu pot să spun că l-am avut, dar mi se pare că această afirmaţie poate fi credibilă pentru că această modă a ascultărilor în baza siguranţei naţionale părea destul de răspândită. Foarte des se întâmplă astăzi ca doi oameni, nu neapărat miniştri, când vorbesc între ei întâi să scoată telefoanele în afara camerei şi după aceea să vorbească, sau când doi oameni vorbesc la telefon unul dintre ei spune: <<Aş vrea să te întâlnesc, dar nu pot să îţi spun la telefon>>. Aşadar, acest sentiment nu că există, acest sentiment a devenit o psihoză în România. Este o psihoză. Sentimentul că oamenii sunt ascultati şi că sunt lucruri pe care nu le pot vorbi la telefon sau că este bine ca telefoanele să stea în altă parte atunci când ei vorbesc a devenit o psihoză naţională”.

- Advertisement -

Întrebat dacă se justifică interceptarea unui ministru, Vosganian spune că “în mod normal pe siguranţă naţională nu se justifică nicio interceptare de demnitar pentru că în clipa în care ai suspiciunea că un ministru poate atenta la siguranţa naţională îl disloci. Eram membru în CSAT, aveam certificat ORNISS de acces la informaţii secrete. Păi, pe de-o parte îmi dai certificat ORNISS şi aştepti să fiu în CSAT (…), iar pe de altă parte mă asculţi pe motiv de securitate naţională? Mi se pare absolut hilar (…)”.

Varujan Vosganian spune că ţara a ajuns un în epoca festivalul “Ascultarea României”.

- Advertisement -

“Dacă un om ca mine a fost ascultat, acest lucru s-a întâmplat numai din motivaţii de natură politică pentru ca oamenii politici să poată fi controlaţi şi, eventual, intimidati şi şantajaţi. S-au făcut cercetări in rem, o persoană este cercetată astăzi pentru ceva întâmplat acum 5-6 ani şi brusc au început să iasă la iveală şi convorbiri. Dacă ei ştiau atunci că persoană a comis (o infracţiune-n.r.) când au ascultat-o de ce au lăsat-o 6-7 ani până când au început cercetările. Înregistrările telefonice au devenit la un moment dat un fel de seriale televizate. Cred că într-adevăr, într-o anumită perioadă ascultarea convorbirilor telefonice a fost festivalul <<Ascultarea României>>”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul ministru al Economiei.

Mariana Câmpeanu, ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în perioada 7 mai 2012 – 5 martie 2014 (PNL) „Nu am nicio dovadă (că mi-a fost ascultat telefonul-n.r). Nu am avut niciun semnal, nu ştiu dacă este aşa (cum spune domnul Puţura-n.r) sau nu. Personal nu m-a preocupat acest lucru şi ca atare nici nu am observat nimic nelalocul lui”.

Pe de altă parte, colegul de Cabinet al Marianei Câmpeanu, Ovidiu Silaghi spune că în propriul dosar instrumentat de DNA apăreau interceptări care nu aveau nicio legătură cu siguranţa naţională.

Ovidiu Silaghi, ministru al Transporturilor în perioada mai 2012 – decembrie 2012: „Nu am avut impresia că am fost ascultat, am deja certitudinea. Apar înregistrări în dosarul pe care îl am din anul 2013 la DNA. Sigur nu era o măsură legală. Dacă faci interceptări pe siguranţă naţională ….ce apare în discuţiile acelea nu era de siguranţă naţională. Era o discuţie de campanie electorală. Chiar este o abatere de la normele democratice şi chiar sfidează statul de drept, nemaivorbind despre libertăţile cetăţeneşti”.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi a fost cercetat pentru că ar fi primit 200.000 de euro de la Nelu Iordache pentru a interveni la persoane cu funcţii de decizie din CNADNR în sprijinul unui contract al firmei omului de afaceri.

Liviu Pop, fost ministru pentru Dialog Social şi actual ministru al Educaţiei susţine că indiferent dacă este ascultat sau nu, vorbeşte liber la telefon.

Liviu Pop, ministru pentru dialog social 2014-2015 (actual ministru al Educaţiei): ” Eu vorbesc la fel de liber de când mă ştiu. Nu am avut niciun semnal că mi-e telefonul ascultat şi nici nu am primit de la instituţiile statului vreo comunicare. Eu nu am obsesia telefoanelor ascultate”.

Alţi foşti miniştri spun că nu au avut semnale că au fost interceptaţi.

Fostul premier din acea perioadă, Victor Ponta (prim-ministru între 7 mai 2012 şi 4 noiembrie 2015) a precizat, pentru MEDIAFAX, că este posibil ca lucrurile să se fi petrecut aşa cum spune Ovidiu Puţura, însă nu crede că acesta are de unde să ştie sau cum să probeze.

„E posibil să fie aşa cum zice domnul Puţura, dar eu sigur nu am cum să ştiu – şi cred că nici el nu are de unde să ştie sau să probeze”, a spus Ponta.

Fostul prim-ministru a precizat că SRI cere mandate de siguranţă naţională de la judecători ÎCCJ, iar evidenţa mandatelor, care este secretă, este ţinută de Parchetul General, aceasta neavând cum să ajungă la Puţura.

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul Claudiu Manda (PSD), a relatat că fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei, Ovidiu Puţura, a declarat, în timpul audierii sale în comisiei, că majoritatea miniştrilor au avut convorbirile interceptate pe mandate de siguranţă.

”Ce ne-a şocat a fost că, atâta timp cât s-a ocupat în Ministerul Justiţiei de aceste informaţii, în calitate de şef al structurii de securitate, în perioada 2012-2016, majoritatea miniştrilor au fost interceptaţi cu mandate de siguranţă naţională, iar din Parlament domnia sa a numit un număr impresionant de parlamentari, în general cei care sunt mai vocali de la fiecare partid. Sunt afirmaţii ale domniei sale, rămâne să vedem dacă se confirmă”, a declarat Claudiu Manda, adăugând apoi că declaraţiile trebuie coroborate cu documente de la SRI.

Puţura ar fi confirmat că numărul mandatelor de interceptare cerute din considerente de siguranţă naţională a fost foarte mare. ”A spus că, din informaţiile pe care le are, sunt în jur de 2.500 de mandate anual de ascultare pe siguranţă naţională”, a spus Manda.

Ovidiu Puţura va fi audiat din nou săptămâna viitoare, urmând ca fostul secretar de stat să dea detalii legate de relaţiile dintre anumiţi judecători şi ofiţeri SRI şi despre modul cum se emiteau mandatele de interceptare pe siguranţă naţională.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img