Home Analize FESTIVAL DEDICAT ISTORIEI ANTICE, LA DROBETA-TURNU SEVERIN

FESTIVAL DEDICAT ISTORIEI ANTICE, LA DROBETA-TURNU SEVERIN

0

Dacii și romanii s-au reîntors în orașul Drobeta, după 2000 de ani, într-un festival de reconstituire istorică, aflat la cea de-a-V-a ediție. Festivalul daco-roman „Drubeta” a oferit publicului ocazia să cunoască obiceiuri antice dar și cum trăiau oamenii în acele timpuri. Vizitatorii au putut vedea cum se turnau monedele, cum se realizau vasele din lut, dar şi meșteșurguri antice. 

Evenimentul a adus și demonstrații militare, parade și bătălii între legiunile romane şi trupele de daci. Au fost organizate și ateliere dedicate copiilor. Cei mici s-au bucurat de jocuri romane, tir cu arcul, țesut sau modelaj de lut.

Turistă din București: “Este extraordinar de frumos, suntem bucuroși că avem ocazia să vedem „pe viu” cum trăiau strămoșii noștri. Sunt puține orașe care se mândresc cu o istorie așa de bogată, cum se regăsește în Drobeta. Mi-a plăcut foarte mult și organizarea evenimentului, ne-a transpus cu totul în perioada antică a dacilor și romanilor. 

Turist: “Venim din Italia şi am sosit la Drobeta-Turnu Severin la invitaţia prietenilor noștri care locuiesc aici.”

Întregul eveniment a fost pus la punct de către autorităţile locale şi asociaţia Terra Dacica Aeterna, împreună cu alte organizaţii de reconstituire istorică: Garda Apulum –din Alba Iulia, Omnis Barbaria din Baia Mare și Historia Ranascita din Pitești. 

„Festivalul daco-roman recreează cu fidelitate aspecte din viața cotidiană a dacilor și romanilor, pentru ca noi să vedem cum trăiau strămoșii noștri acum 2000 de ani. Severinul este un oraș încărcat de istorie, de pe aceste meleaguri luând naștere poporul român, astfel că noi avem obligația să promovăm această zonă, emblematică pentru comunitatea noastră,” spune primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Marius Screciu

În timpul Antichității romane, Drobeta a devenit primul centru urban din regiune și al treilea din provincia Dacia, după Sarmizegetusa și Apullum. În timpul lui Hadrian, orașul a fost declarat municipiu iar în timpul lui Septimiu Sever a fost ridicat la rangul de colonie, ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetățenii Romei.

Ad

Exit mobile version