Home Analize Fermierii din grupul de la Vișegrad se unesc cu cei din Letonia...

Fermierii din grupul de la Vișegrad se unesc cu cei din Letonia și Lituania împotriva cerealelor ucrainiene

0

Camerele agrare ale ţărilor membre ale Grupului de la Visegrád (V4) organizează în 22 februarie un protest comun al fermierilor, împreună cu reprezentanţii Letoniei şi Lituaniei, pentru a atrage atenţia publicului asupra faptului că cerealele şi alimentele din Ucraina ruinează fermierii europeni, a spus Balázs Győrffy, preşedintele Camerei Naţionale Agrare (NAK), luni, pe postul public de ştiri M1 din Ungaria.

Acesta a relatat că în ultimii ani, Politica Agricolă Comună (PAC) din Europa a intrat pe o stradă fără ieşire; crescătorii de animale şi producătorii agricoli au fost catalogaţi ucigaşii climei, acest lucru fiind confirmat şi prin legislaţie.

Vorbind despre Pactul verde european, politicianul a spus: este un dictat neprofesionist şi nefondat. După protestele fermierilor, din perioada trecută, factorii de decizie încep să se îndepărteze de acesta – cel mai probabil, din cauza viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

La toate acestea li se mai adaugă şi importul nerestricţionat de cereale şi alimente din Ucraina în UE – carne de pasăre, ouă, miere – care creează o situaţie neechitabilă şi pune în pericol fermierii şi consumatorii europeni.

Fermierii ucraineni se bucură de un avantaj competitiv, deoarece nu trebuie să respecte standardele stricte de siguranţă alimentară pe care le au fermierii europeni, a subliniat Balázs Győrffy.

Preşedintele NAK a adăugat că unul dintre obiectivele protestelor este să atragă atenţia societăţii şi să contracareze criticile adresate producătorilor. Protejarea apelor noastre şi a pământului nostru reprezintă un scop comun, iar bunăstarea animalelor este şi în interesul economic al producătorilor, a subliniat Győrffy.

În cadrul emisiunii s-a mai spus că exporturile de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră au atins nivelul de dinainte de război, cu toate acestea UE menţine coridorul de solidaritate, care a fost creat pentru a asigura aprovizionarea cu cereale a ţărilor aflate în curs de dezvoltare.

În acest context, Balázs Győrffy a explicat: motivul este că Ucraina a fost împinsă în afara pieţelor europene, iar acum se încearcă recuperarea.

Ad

Exit mobile version