În Franţa, polemistul Eric Zemmour, posibil candidat la prezidenţialele de anul viitor, a devenit o veritabilă dilemă pentru unii librari care nu sunt de acord cu ideile sale. Cea mai recentă carte a lui Eric Zemmour, intitulată Franţa nu şi-a spus ultimul cuvînt, a avut un mare succes de public, dar unii librari preferă să nu o pună în vînzare, transmite RFI.
CE MAI SUSȚINE RFI:
Această carte a lui Eric Zemmour s-a vîndut deja în 130 000 de exemplare, ceea ce înseamnă un enorm succes. Cotidianul Le Figaro arată însă că unii librari preferă să nu o ţină la vedere, să nu o pună în vitrine… Sunt şi librari care au refuzat să o pună în vînzare considerînd, de fapt, că Eric Zemmour este un om politic periculos, un naţionalist de extrema dreaptă, un suveranist obsedat de imigraţia musulmană şi în general de islam.
Le Figaro reia declaraţia unui librar care spune „nu avem cartea pe rafturi, dacă o cere cineva o comandăm, cartea are un conţinut prea polemic pentru noi”. Mulţi librari intervievaţi pe acest subiect afirmă că noua carte a lui Eric Zemmour a devenit un „caz de conştiinţă” pentru ei. Să o vîndă? Să nu o vîndă? Ideile lui Zemmour provoacă puternice diviziuni în rîndurile francezilor, iar în ultimul timp, de cîte ori a dat conferinţe în diferire localităţi, poliţia a trebuit să-i ţină la distanţă pe protestatari.
Dar este normal, oare, ca librarii să-l „cenzureze” în felul acesta pe Zemmour? Iată o întrebare pe care şi-o pun de data aceasta unii jurnalişti. Au mai fost cazuri în trecut cînd unele cărţi au fost considerate de unii librari drept nedemne de a fi vîndute, de exemplu memoriile lui Jean-Marie Le Pen, fondatorul Frontului Naţional, partid de extremă dreapta. Acest tip de cenzură, însă, prin refuzul de a vinde o carte, poate avea şi un efect invers, în sensul că îi face şi mai mare publicitate cărţii.
În ce-l priveşte pe Eric Zemmour, el declară că toţi cei care vor să-l împiedice să ia cuvîntul sau să-şi exprime ideile încalcă de fapt principiile democraţiei.