Femeile au dreptul la permis de conducere în Arabia Saudită

0
86

Decizie istorică în Arabia Saudită, singura țară din lume care le interzicea femeilor să conducă le va permite în cele din urmă să se urce la volan, potrivit unui decret regal, comentează AFP.

Regele Salman a dat ordin pentru „a se elibera permise în egală măsură pentru bărbați și femei”, se menționează în decretul publicat marți seară de agenția oficială SPA.

Măsura urmează să intre în vigoare cu începere din iunie 2018 în acest regat ultraconservator din Peninsula Arabică.

În cadrul unui ambițios plan de reforme economice și sociale la orizontul anilor 2030 pentru a limita dependența sa de petrol, Riadul pare să relaxeze unele restricții impuse femeilor și încearcă prudent să promoveze forme de divertisment, în pofida opoziției ultraconservatorilor, într-o țară unde jumătate din populație are sub 25 de ani.

Pe lângă interdicția de a conduce autovehicule, femeile din Arabia Saudită sunt supuse tutelei unui bărbat din familia lor — în general tatăl, soțul sau fratele — pentru a face studii sau a călători.

Interdicția de a conduce impusă femeilor era viu criticată de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Înainte de abolirea acesteia, suveranul saudit „a cântărit inconvenientele și avantajele interdicției”, a precizat decretul.

În opinia sa, „majoritatea marilor ulemale (doctori ai credinței) sunt în favoarea unei măsuri care să le permită femeilor să conducă”, marcând astfel o relaxare, pentru că aceștia din urmă s-au opus cu fermitate în trecut.

Numeroase femei din elita saudită care pot conduce la Londra sau Dubai, însă nu la Riad au încercat să treacă peste această interdicție în Arabia Saudită, dar au fost sistematic arestate.

Autoritățile nu le-au trimis în fața justiției pe acestea, dar au pretins de fiecare dată ca ele să semneze documente garantând că nu vor recidiva.