8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeFBI plătește un masacru cu 130 milioane de dolari

FBI plătește un masacru cu 130 milioane de dolari

-

Justiţia americană a încheiat un ‘acord istoric’ în vederea acordării de despăgubiri familiilor victimelor masacrului dintr-un liceu din Parkland, în statul Florida, în condiţiile în care FBI, poliţia federală, a ratat o anchetă pe baza unor informaţii ce ar fi putut să împiedice tragedia, au anunţat avocaţii, citaţi de AFP și Agerpres.

Detaliile acordului sunt în curs de finalizare, însă potrivit presei americane, suma totală s-ar putea ridica la aproape 130 milioane de dolari.

În ziua de Sfântul Valentin din 2018, Nikolas Cruz a deschis focul în fostul său liceu din Parkland cu o armă semiautomată AR-15, omorând 17 persoane şi rănind alte 15, în unul din cele mai sângeroase masacre comise într-o şcoală din SUA.

FBI a recunoscut după masacru că nu desfăşurase o anchetă în legătură cu două informaţii primite referitoare la Nikolas Cruz, spre consternarea familiilor, care în cele din urmă au dat în judecată FBI pentru neglijenţă.

‘Este un acord istoric şi finalizarea unor eforturi îndelungate şi dificile ale familiilor din Parkland pentru aflarea adevărului şi tragerea la răspundere’, a salutat marţi, într-un comunicat transmis AFP, cabinetul de avocaţi Podhurst Orseck, care reprezintă familiile victimelor.

Nikolas Cruz, în vârstă de 19 ani la data comiterii faptei, a putut să îşi cumpere în mod legal o armă de asalt în ciuda antecedentelor sale psihiatrice.

Proprietarului unui canal de YouTube semnalase cu cinci înainte de atac un comentariu postat sub unul din filmuleţele sale, în care un internaut cu numele de ‘nikolas cruz’ afirma să va deveni ‘un trăgător profesionist în şcoală’.

Agenţi ai FBI au discutat cu proprietarul canalului, dar nu au stabilit nicio legătură cu Nikolas Cruz.

Ulterior, în ianuarie 2018, cu şase săptămâni înainte de masacru, o femeie a telefonat la FBI, furnizând informaţii şi detalii despre cum viitorul agresor îşi arăta pe Instagram armele şi muniţiile pe care le strângea.

‘Ştiu că va exploda’, a prevenit femeia, spunând că se teme că tânărul ‘se va strecura într-o şcoală şi va începe să tragă’.

Nikolas Cruz, care are acum 23 de ani, a pledat luna trecută vinovat la 17 capete de acuzare şi s-a declarat ‘dezolat’.

El urmează să fie prezentat în faţa unui juriu pentru a i se stabili pedepsa. Procurorii au afirmat că vor cere sentinţa capitală.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]