spot_img
10.1 C
București
duminică, decembrie 3, 2023
AcasăAnalizeFARSA NOTRE DAME: Faimosul miliard de euro a dispărut

FARSA NOTRE DAME: Faimosul miliard de euro a dispărut

-

Una din cele patru instituţii abilitate să colecteze fonduri pentru reconstrucţia catedralei Notre Dame – la Fondation du Patrimoine, a anunţat că opreşte, pentru moment, strângerea de donaţii. Responsabilul ongului susţine că aşteaptă să fie evaluat viitorul şantier pentru a nu strânge mai mulţi bani decât ar fi nevoie. Ministrul Culturii şi biserica catolică din Paris privesc cu scepticism decizia în condiţiile în care promisiunile financiare iniţiale nu au fost onorate până acum, transmite RFI.

- Reclama -
Sparks fill the air as Paris Fire brigade members spray water to extinguish flames as the Notre Dame Cathedral burns in Paris, France, April 15, 2019. REUTERS/Philippe Wojazer TPX IMAGES OF THE DAY – RC1FA7846930

La o lună de la incendiul care a distrus partea superioară a celebrei catedrale pariziene Notre Dame, încă nu au fost strânse fondurile anunţate iniţial.

Arhiepiscopul Parisului anunţă că Fundaţia Notre Dame, pe care o conduce a colectat până acum doar 13,5 milioane de euro: 9,5 milioane de euro au fost donaţi de 43.000 de particulari, francezi şi străini, printre care se află 7.000 de americani iar 4 milioane provin de la oameni de afaceri.

Faimosul miliard de euro anunţat iniţial nu a ajuns la nicio autoritate franceză ori fundaţie, a explicat arhiepiscopul şi anunţă că din acest motiv colecta continuă.

Discuţii au loc în prezent între fundaţie şi doi oameni de afaceri francezi care au promis 100 şi respectiv 200 de milioane de euro pentru reconstrucţia catedralei afectate de un puternic incediu în seara zilei de 15 aprilie. Banii vor fi alocaţi în funcţie de programul şantierului, a explicat un responsabil al ong-ului

Fundaţia pentru Patrimoniu susţine că a primit până acum 218 milioane de euro dar că, global, colecta ar urma să ajungă undeva la 900 de milioane de euro. Aceast ong a decis de altfel să nu mai facă nici un apel la donaţii pentru Notre Dame în condiţiile în care costul total al lucrărilor de restaurare încă nu este cunoscut.

“Este prematur să consideram că am colectat prea multe fonduri”, a reacţionat ministrul Culturii, Franck Riester.

În Franţa, are loc o adevărată dezbatere vizavi de modul în care va fi folosit un eventual surplus de bani ce ar putea apărea odată cu această colectă pentru Notre Dame.

Astfel că Fundaţia pentru Patrimoiu a deschis un nou program de donaţii care vizează ajutorarea a mai bine de 2.800 de obiective ce au nevoie urgentă de intervenţie.

Încă se lucrează la expertizele de evaluare a pagubelor la Notre Dame astfel că nimeni nu ştie cât ar putea costa viitorul şantier. Motiv pentru care responsabilii bisericii catolice din Paris sunt stupefiaţi de decizia Fundaţiei pentru Patrimoniu şi se tem că lumea nu va mai dona.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img