Fanii naționalei Ucrainei au scandat sloganuri pro Bandera înaintea meciului din primul tur al fazei grupelor din Campionatul European de fotbal împotriva naționalei României.Naţionala României a învins, luni, la Munchen, echipa Ucrainei cu scorul de 3:0.
Bandera este considerat un pro nazist.
Stepan Andriiovîci Bandera (în ucraineană Степан Андрійович Бандера; n. 1 ianuarie1909, Starîi Uhrîniv, Q11825622(d), Regatul Galiției și Lodomeriei, Austro-Ungaria – d. 15 octombrie 1959, München, RFG) a fost un politician ucrainean, lider al mișcării de renaștere națională din Ucraina de vest (Galiția), conducător al Organizației Naționaliștilor Ucraineni (OUN). S-a născut în familia unui preot greco-catolic din Ucraina de Vest.
Înainte de declanșarea Operațiunii Barbarossa, OUN a cooperat strâns cu Germania Nazistă. Cercetătorii Academiei de științe a Ucrainei au stabilit că Bandera a avut întâlniri regulate cu responsabilii serviciilor naziste de spionaj, care au avut ca rezultat formarea batalioanelor „Nachtigall” și „„Roland”. În primăvara anului 1941, OUN a primit fonduri de aproximativ 2,5 milioane mărci pentru organizarea de acțiuni subversive pe teritoriul URSS [17][20][21].
Pe 30 iunie 1941, odată cu sosirea trupelor naziste în Ucrania, Bandera și OUN-B au proclamat independența Ucrainei. Unele dintre versiunile Declarației de Independență în care era trecut paragraful conform căruia ucrainenii „vor colabora strâns cu Germania Național Socialistă, sub conducerea lui Adolf Hitler, care creează noua ordine în Europa și în lume” au fost cenzurate de organizațiile ucrainene din diaspora[17][21].
Gestapoul și Abwehrul au încercat să protejeze oamenii lui Bandera, deoarece fiecare organizație încerca să-i folosească pentru atingerea propriilor obiective[22]. Hitler avea să hotărască, însă, în septembrie 1941, după ce armata germană a traversat Niprul, că nu are nevoie de sprijinul ucrainenilor în lupta împotriva sovieticilor și, ca atare, nu este nevoie de recunoașterea existenței statului ucrainean[17][21].
Stepan Bandera a fost arestat de autoritățile germane, în 5 iulie, și a fost trimis la Berlin. O săptămână mai târziu, președintele proaspăt proclamatului stat ucrainean, Iaroslav Stețko, a fost arestat, la rândul lui, și a fost transferat la Berlin. În 1941, relațiile dintre OUN și Germania ajunseseră la un nivel atât de scăzut, încât un document nazist din 25 noiembrie 1941 afirma că „… mișcarea Bandera pregătește o revoltă în Reichskommissariat care are ca obiectiv final fondarea unei Ucraine independente. Toți funcționarii mișcării Bandera trebuie să fie arestați de îndată și, după un interogatoriu cuprinzător, trebuie lichidați…”[23]. Atacurile împotriva populației pașnice ucrainene au crescut în intensitate și opțiunea răspunsului militar pe măsura opresiunii devenise necesară. OUN a ținut un congres în februarie 1943. În cadrul acestei întâlniri, s-a luat hotărârea creării aripii militare a OUN-B, Armata Insurecțională Ucraineană.
Stepan Bandera a fost transferat în ianuarie 1942 în lagărul de concentrare Sachsenhausen, în barăcile speciale ale prizonierilor de lux (bunkerul)[24]
În 1943, Bandera a fost întrebat de ofițeri naziști despre atitudinea pe care o adoptă liderul ucrainean față de sprijinirea lui Adolf Hitler. Există o mărturie neverificată care afirmă că Bandera ar fi răspuns că ”… este evident că naziștii urmau să piardă războiul și ucrainenii nu ar fi avut nimic de câștigat dacă s-ar fi alăturat lor” [25].
În aprilie 1944, Bandera și adjunctul lui, Iaroslav Stețko, au fost chemați la discuții cu oficialii RSHA pentru stabilirea unor planuri de organizarea de sabotaje împotriva Armatei Sovietice[26].
În septembrie 1944[6], Bandera a fost eliberat, germanii sperând că acesta din urmă va mobiliza populația ucraineană la luptă împotriva forțelor sovietice aflate în înaintare. Bucurându-se de sprijinul germanilor, Bandera și-a stabilit cartierul general la Berlin[7]. Germanii au asigurat aprovizionarea OUN-B și Armatei Insurecționale Ucrainene cu arme și echipamente militare. Pentru sprijin, au fost desemnați militari pregătiți pentru actele de sabotaj și strângerea de informații în spatele liniilor sovietice. De asemenea, o serie de lideri ai OUN-B au fost transportați pe calea aerului în spatele liniilor sovietice, la începutul anului 1945[27]