spot_img
2.6 C
București
joi, decembrie 26, 2024
AcasăAnalizeFamiliile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la München boicotează comemorările

Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la München boicotează comemorările

-

Familiile victimelor atentatului de la Jocurile Olimpice de la München vor boicota comemorările de anul acesta din Germania, care marchează 50 de ani de la tragedie, considerând că o ofertă de despăgubire din partea autorităţilor germane este insuficientă, transmite AFP și Agerpres.

- Reclama -

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui regiunii bavareze Markus Soder, familiile celor 11 israelieni ucişi în timpul Jocurilor Olimpice de la München din 1972 spun că „refuză invitaţia de a participa” la comemorările din 5 septembrie.

- Advertisement -

Autorii scrisorii cer autorităţilor germane scuze publice pentru „toate greşelile” şi „minciunile”,”despăgubiri juste” şi „să deschidă toate” arhivele.

Pe 5 septembrie 1972, opt membri ai organizaţiei palestiniene „Septembrie Negru” au pătruns într-un apartament al delegaţiei israeliene din Satul Olimpic, ucigând doi sportivi israelieni şi luând ostatici alţi nouă membri ai delegaţiei în speranţa unui schimb cu 232 de prizonieri palestinieni.

- Advertisement -

Intervenţia serviciilor de securitate germane asupra bazei militare de la Fürstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri de München, s-a încheiat cu moartea tuturor ostaticilor, precum şi a unui poliţist vest-german, deznodământ sângeros pentru care autorităţile vest-germane sunt considerate în parte responsabile. Cinci agresori palestinieni au fost ucişi.

Purtătoarea de cuvânt a familiilor victimelor, Ankie Spitzer, a declarat pentru AFP că autorităţile germane au dat undă verde pentru primele două cereri, dar refuză în continuare să acorde familiilor despăgubiri care îndeplinesc „standardele internaţionale”.

Berlinul ar fi oferit zece milioane de euro, care includ cele aproximativ 4,5 milioane deja plătite în 1972 şi 2002 şi o nouă sumă totală de aproximativ 5,4 milioane de euro celor 23 de membri direcţi ai victimelor.

Potrivit acesteia, familiile au împărţit echivalentul a trei milioane de euro cu titlul de „gest umanitar”.

„Acceptarea responsabilităţii nu înseamnă doar cuvinte, ci are şi un preţ. Am fi mers la ceremonie dacă şi-ar fi deschis inimile şi ar fi spus… ne cerem scuze şi vă vom despăgubi pentru 50 de ani de abuz”, a adăugat Spitzer, calificând oferta drept o „insultă” germană.

Familiile victimelor au cerut preşedintelui israelian Isaac Herzog să boicoteze ceremoniile de la München, a adăugat văduva lui Andrei Spitzer, antrenorul echipei israeliene de scrimă care a murit în atentat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img