Amiciția/interesele/prietenia lui Florian Coldea cu Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu a făcut ca trei instituții, ICCJ, SRI și DNA să funcționeze ca într-o mare familie siciliană. Deciziile se luau la o reuniune oficială sau privată, de obicei o masă, erau respectate de toți, nu exista milă, scrie jurnalistul Dan Andronic în Evenimentul Zilei.
Acolo unde era nevoie, fiind și elemente mai îndărătnice care nu acceptau deciziile grupului, se apela la sintagma “interesul Statului”, iar notele informative ale SRI se transformau în rechizitorii, iar rechizitoriile în sentințe. Cu ani grei de pușcărie. Este clar că nu avem elemente decât despre vârful grămezii, nu avem date exacte decât despre câteva cazuri, cum ar fi dosarul lui Ovidiu Tender și condamnarea lui Dan Voiculescu, dar se poate întrezări ansamblul. În toate situațiile, modul de operare pare să fie același: Florian Coldea era cel care manevra situațiile în așa fel încât să obțină rezultatul dorit. Cine-i stătea în cale primea un cartonaș roșu. Pentru Florian Coldea nu exista regula din fotbal cu două galbene, ci trecea direct la roșu. Câmpul tactic, așa cum a denumit extrem de inspirat generalul SRI Dumitru Dumbravă, traseul dosarului penal de la indiciile SRI la condamnare definitivă, era ca o plasă din care nu aveai cum să scapi dacă purtai stigmatul cartonașului.Perspectiva acestei plase întinse de cei trei “pescari” îi trimitea pe mulți să bată la poarta din Jandarmeriei. Sunt povești celebre cu genți de bani, cu politicieni care tânjeau după o cafea cu directorul SRI și adjunctul său, iar partidele de tenis Maior-Dragnea-Ponta-Coldea, cu Oprea și Dâncu pe coadă, au devenit celebre, fiind ilustrarea cea mai potrivită pentru stilul de lucru al celor care întindeau plasa, mai afirmă Andronic.
Trebuie trasă o linie, iar Kovesi a greșit grav în cazul anchetării OUG 13. A crezut, așa cum a crezut și Florian Coldea, că totul este permis, că dacă spune tot timpul Noi Suntem DNA!, înseamnă și Noi Suntem Statul! Poate că la K2 și K4 lucrurile astea erau valabile, dar într-un stat normal, nu. Atâta timp cât avem o Constituție, iar separația puterilor în Stat nu a fost suspendată, cineva trebuie să plătească. Onorabil ar fi fost să se retragă de bună voie, dar așa cum vă spuneam în familiile siciliene, Onorabilitate = Vendetta. Ceea ce-i face extrem de periculoși, temuți și respectați.Va avea curaj Klaus Iohannis să o demită pe Kovesi? Eu cred că nu, dar m-am mai înșelat de câteva ori, mai afirmă directorul editorial al EVZ.